Περισσότερα από 1 δισ. δολάρια σε υψηλότερες αμοιβές και βελτιωμένες παροχές προσέφεραν στους ηθοποιούς του Χόλιγουντ τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, πριν το σωματείο SAG-AFTRA κηρύξει απεργία την περασμένη εβδομάδα. Αυτό δήλωσε χθες Δευτέρα η ένωση που εκπροσωπεί τα στούντιο.

Χόλιγουντ: Ξεκίνησε η απεργία των ηθοποιών – Διαμαρτυρίες μπροστά στα μεγάλα στούντιο

Η Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), η οποία διαπραγματεύεται μεταξύ άλλων για λογαριασμό των Netflix, Walt Disney, Warner Bros Discovery, υποστήριξε ότι το SAG-AFTRA «συνεχίζει να διαστρεβλώνει τις διαπραγματεύσεις».

Την περασμένη Πέμπτη, το SAG-AFTRA κήρυξε απεργία, με τους διαπραγματευτές του σωματείου να δηλώνουν ότι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία με τα στούντιο για μια νέα τριετή σύμβαση με υψηλότερα επιδόματα και όρια στη χρήση της εικόνας τους με τεχνητή νοημοσύνη.

«Η συμφωνία από την οποία αποχώρησε το SAG-AFTRA στις 12 Ιουλίου αξίζει περισσότερο από 1 δισ. δολάρια σε αυξήσεις μισθών, εισφορές για συντάξεις και υγεία και υπολειπόμενες αυξήσεις και περιλαμβάνει για πρώτη φορά προστασία κατά την τριετή διάρκειά της, συμπεριλαμβανομένης ρητά της τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε η AMPTP σε ανακοίνωσή της.

«Το να ισχυρίζεται το SAG-AFTRA ότι δεν έχουμε ανταποκριθεί στις ανάγκες των μελών του είναι στην καλύτερη περίπτωση ανειλικρινές», προσθέτει η AMPTP.

Νωρίτερα χθες Δευτέρα, το SAG-AFTRA το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 160.000 ηθοποιούς, κασκαντέρ και άλλους εργαζόμενους, εξέδωσε λεπτομερή κατάλογο με τις προτάσεις του και τις απαντήσεις των στούντιο, με τον τίτλο «Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση του επαγγέλματός μας».

Μεταξύ αυτών, το SAG-AFTRA υποστηρίζει ότι ζήτησε γενική αύξηση των μισθών κατά 11% κατά το πρώτο έτος της σύμβασης, ώστε να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με το σωματείο τα στούντιο αντιπρότειναν αύξηση 5%.

«Προχωρήσαμε σε ορισμένα πράγματα, αλλά από την πρώτη μέρα δεν ήθελαν να εμπλακούν ουσιαστικά στα πιο κρίσιμα ζητήματα», επισημαίνει το σωματείο.

Οι ηθοποιοί προσχώρησαν στα μέλη της Συντεχνίας Συγγραφέων της Αμερικής (WGA), η οποία βρίσκεται σε απεργία από τις 2 Μαΐου, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με την AMPTP.

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ απεργούν για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια και οι κινητοποιήσεις τους επιφέρουν διακοπή των γυρισμάτων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Ένα από τα αιτήματά τους είνια η διευθέτηση ζητημάτων που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) καθώς εγείρουν φόβους για τις επιπτώσεις της.

Το Σωματείο Ηθοποιών Αμερικής (Screen Actors Guild SAG-AFTRA) απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για καλύτερη προστασία των μελών του από την Τεχνητή Νοημοσύνη και προειδοποίησε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί απειλή για τα δημιουργικά επαγγέλματα».

Ο Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της SAG-AFTRA επέκρινε τους παραγωγούς για τις προτάσεις τους σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ειδικότερα είπε ότι οι επικεφαλής των στούντιο είχαν ζητήσει τη δυνατότητα να σκανάρουν τα πρόσωπα των καλλιτεχνών που δεν έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, να τους καταβάλουν αμοιβή μιας ημέρας και στη συνέχεια να μπορούν να κατέχουν και να χρησιμοποιούν το ομοίωμά τους «για το υπόλοιπο της αιωνιότητας, σε όποιο έργο θέλουν, χωρίς συναίνεση και καμία αποζημίωση».

Η πρόταση των επικεφαλής των στούντιο, όπως επισημαίνει το BBC, θυμίζει την πλοκή επεισοδίου της σειράς «Black Mirror».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να σημειώσουν ότι στη νέα σειρά έξι επεισοδίων «Joan Is Awful» η σταρ του Χόλιγουντ, Σάλμα Χάγιεκ παλεύει με την ανακάλυψη ότι η μορφή της με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια εταιρεία παραγωγής εν αγνοία της.

Το Σωματείο SAG-AFTRA δεν είναι το μόνο που ανησυχεί για τη λεγόμενη «κλωνοποίηση ερμηνειών». Ο Λίαμ Μπαντ της βρετανικής Ένωσης Ηθοποιών Equity, δήλωσε: «Βλέπουμε αυτή την τεχνολογία να χρησιμοποιείται σε μια σειρά πραγμάτων όπως αυτοματοποιημένα ηχητικά βιβλία, ψηφιακά avatar για εταιρικά βίντεο» ανέφερε.

Η ένωση Equity προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα μέλη της σχετικά με την κατανόηση των δικαιωμάτων τους σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, προσέθεσε.

«Η τεχνολογία θα πρέπει να λύνει ένα πρόβλημα και δεν υπάρχει πρόβλημα που λύνουν όσοι χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη. Δεν έχουμε έλλειψη σεναριογράφων, δεν έχουμε έλλειψη ηθοποιών, δεν έχουμε έλλειψη σκηνοθετών – έτσι δεν χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε ο Τζάστιν Μπέιτμαν, σεναριογράφος και παραγωγός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή