Σημαντική ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας παράλληλα και τα αντίστοιχα στοιχεία από την ευρωζώνη.

Βρετανία: Ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 7,9%

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,88% στις 7.519 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,48% στις 16.203 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,70% στις 7.370 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, κέρδη άνω του 1% σημειώνει η ολλανδική ASML, καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 1,4 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,82 δισ. ευρώ. Η εταιρεία αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για την αύξηση των πωλήσεων για το σύνολο του έτους στο 30% από 25%.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 7,9% ετησίως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,2%, μετά την αρνητική έκπληξη του Μαΐου (8,7%), αλλά οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, κάτω από την πρόβλεψη συναίνεσης για 0,4%. Ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – παρέμεινε στο 6,9% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% τον Μάιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζον Γκλεν σχολίασε ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού ήταν “πολύ ενθαρρυντική”. “Αλλά δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός εδώ στο Υπουργείο Οικονομικών”, πρόσθεσε. “Συνεργαζόμαστε στενά και στο ίδιο βήμα με την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς προσπαθούμε να τον μειώσουμε στο μισό φέτος και να τον κατεβάσουμε στο μακροπρόθεσμο στόχο του 2%”.

Επίσης, οι τιμές για τα αγαθά που βγαίνουν από τα εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,1% το έτος έως τον Ιούνιο του 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των εισροών μειώθηκε κατά 2,7% το έτος έως τον Ιούνιο, με το ποσοστό να γίνεται αρνητικό για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η μηνιαία μεταβολή έδειξε ότι το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,3%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές εκροών υποχώρησαν κατά 0,3% τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές