Δραματική νύχτα αναμένεται να περάσει η Ρόδος καθώς η μεγάλη φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη συνεχή ημέρα και μάλιστα έφτασε σε κατοικημένες τουριστικές περιοχές θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες τουρίστες σε ξενοδοχεία στα παράλια του νησιού.

Αργά τη νύχτα επιχειρούσαν πάνω από 200 πυροσβέστες και περίπου 40 πυροσβεστικά οχήματα σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς. Στο νησί έφτασε και C130 με νέες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που θα ριχτούν άμεσα στη μάχη της πυρόσβεσης.

Λίγο πριν 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, εστάλη νεο μήνυμα 112 για εκκένωση των χωριών Πεύκοι, Λίνδος και Κάλαθος προς Αρχάγγελους, εξέλιξη που δείχνει πόσο άσχημα έιναι τα πράγματα στα μέτωπα της φωτιάς. Θα πρέπει να μεταφερθούν πάνω από 1000 έως 1200 άτομα.

Οι φλόγες έχει ήδη εισέλθει στο χωριό των Λαέρμων, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Αναστάσιου Πατούνα, έχει ήδη ξεκινήσει να καίει τα πρώτα σπίτια, ενώ άλλοι κάτοικοι του χωρού παρουσίασαν την κατάσταση ως τραγική, ενώ έκαναν λόγο για έλλειψη συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά.

Επίσης εκκενώθηκε και το Γεννάδι με απόφαση των αρμοδίων αρχών για προληπτικούς λόγους. Αργά το βράδυ του Σαββάτου το Λιμενικό οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού διά θαλάσσης κατοίκων και τουριστών από το Γεννάδι και το Κιοτάρι το οποίο έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Αποκαλυπτικό ως προς τη μανία της φωτιάς είναι το βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολίτης απο τη Ρόδο, που αποτυπώνει το μέγεθος της πυρκαγιάς στο νησί, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κιοταρίου. Σύμφωνα με τον χρήστη του Facebook που ανέβασε το σχετικό βίντεο, ξενοδοχεία, μαγαζιά, φαρμακεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα καίγονται στην περιοχή. Η φωτιά καίει ολοκληρωτικά και το ξενοδοχείο Princses Sun αυτή την ώρα. Μάλιστα, δύο οχήματα της Πυροσβεστικής φέρεται να έχουν εγκλωβιστεί στον αύλειο χώρο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κώστας Στυλιανού ανέφερε ότι η φωτιά στο Κιοτάρι μπήκε μέσα στον οικισμό και έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Επίσης ακούγονται εκρήξεις πιθανότατα από αυτοκίνητα. Στο Κιοτάρι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και 6 υδροφόρες της Τοπικης Αυτοδιοίκησης που συνδράμουν το έργο τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχει μείνει κανένας κάτοικος παρά μόνο οι δυνάμεις που επιχειρούν ανέφερε επίσης ο κ. Στυλιανού.

Φωτιές: Εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση στη Ρόδο

Εκκένωση ξενοδοχειακών μονάδων

Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος και ιδιωτικών σκαφών από τις παραλίες Κιοτάρι και Λάρδο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Ρόδο. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, περισσότερα από 30 ιδιωτικά σκάφη, δύο σκάφη του στρατού ξηράς και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Η κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ως ένα σημαντικό βαθμό έχει γίνει με επιτυχία παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ. Σε συνεργασία με τον δήμο της Ρόδου οι τουρίστες μεταφέρθηκαν σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς έμεναν σε ξενοδοχεία στην περιοχή Κιοτάρι και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου. Τρία από τα ξενοδοχεία αυτά δεχτήκαν την «εισβολή» της φωτιάς, αλλά υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση και αυτή δεν επεκτάθηκε, ενώ η απομάκρυνση των τουριστών από τα άλλα ξενοδοχεία έγινε λόγω των πυκνών καπνών που είχε σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτή επιτάχθηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το λιμεναρχείο της Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη Νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.
Επίσης επιτάχθηκαν τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία blue star chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni.

Πώς κινήθηκε η φωτιά

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε πως «η πυρκαγιά στη Ρόδο δυσκόλεψε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Κιοταρίου. Κατά την πορεία της έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα και παρόλες τις προσπάθειες των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων και γαιοπροωθητών για την διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο». Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι. «Στη συγκεκριμένη περιοχή η ένταση του φαινομένου πλέον έχει αποκλιμακωθεί», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και επισήμανε ότι «οι προληπτικές εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ρόδο αφορούν λιγότερο του 10% των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού».


Παράλληλα όπως είπε, «έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή όσων χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές» και προσέθεσε ότι διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Σύσκεψη συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται σύσκεψη του συντονιστικού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και εκπροσώπων του ΕΚΑΒ , του ΓΕΕΘΑ, και των σωμάτων ασφαλείας . Όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, φορτηγό πλοίο, επιβατικό οχηματαγωγό και φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για την Κυριακή

Επιπλέον , υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας και σε νησιά Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου ενώ πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος στην υπόλοιπη χώρα. «Η νέα θερμική έξαρση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών . Στην ακραία αυτή κατάσταση που βιώνουμε επιβάλλεται η προσοχή όλων μας», κατέληξε.

Ποια μέσα έχουν διατεθεί για κατάσβεση και απεγκλωβισμό πολιτών

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:
2xCL-415
1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:
2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
2 ανατρεπόμενα
1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
2 πυροσβεστικά οχήματα
14 άτομα χειριστές οχημάτων

6 Λεωφορεία
4 STEYER
6 πλωτά ειδικων δυνάμεων

Με 150 αστυνομικούς και μέσα συνδράμει η ΕΛΑΣ στις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται στην Ρόδο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω