Χιλιάδες Ισραηλινοί που αντιτίθενται στη δικαστική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στη δεξιά κυβέρνησή του να καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο που θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο θρησκευτικός-εθνικιστικός συνασπισμός του Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει το κοινοβούλιο μέχρι τη Δευτέρα, είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση των κλάδων εξουσίας επειδή οι δικαστικές αρχές έχουν γίνει υπερβολικά παρεμβατικές.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις άδειες που δίνει το Ισραήλ για ανέγερση κατοικιών στα κατεχόμενα

Οι επικριτές του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων, σε μια χώρα που δεν έχει σύνταγμα και ένα κοινοβούλιο με ένα σώμα που κυριαρχείται από την κυβέρνηση.

Φορώντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες, μια πορεία μήκους πολλών χιλιομέτρων ανέβηκε στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την Ιερουσαλήμ κάτω από έναν καυτό καλοκαιρινό ήλιο, υπό τους ήχους τύμπανων και αντικυβερνητικών συνθημάτων.

Οι διαδηλωτές περπατούσαν για μέρες, κατασκήνωναν τις νύχτες και συχνά συναντιούνταν με τους ντόπιους οι οποίοι τους προσέφεραν φαγητό και νερό.

Στόχος των διαδηλωτών είναι να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο πριν από τη συζήτηση της Κυριακής και την επακόλουθη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μπορεί να ακυρώνει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις που θεωρεί «παράλογες».

Η επικεφαλής των διαδηλωτών Shikma Bressler, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι οι διαδηλωτές θα κατάφερναν να σταματήσουν την ψήφιση του νομοσχέδιου, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει αυτό.

«Φως ή σκοτάδι;»

«Αλλά η ψηφοφορία δεν είναι το τελευταίο βήμα», είπε στο Reuters. «Γι’ αυτό προσπαθούμε να οικοδομήσουμε τις δυνάμεις…σε αυτή τη χώρα για να διαλέξουμε το σωστό από το λάθος, να επιλέξουμε το φως από το σκοτάδι».

Το νομοσχέδιο, λένε οι υποστηρικτές του, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αποτελεσματική διακυβέρνηση με τα δικαστήρια να εξακολουθούν να διατηρούν πλέρια δικαστική εποπτεία. Οι αντίπαλοι λένε ότι η αλλαγή περνά βιαστικά από το κοινοβούλιο και θα ανοίξει την πόρτα στη διαφθορά και τις καταχρήσεις εξουσίας.

Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν εκτεταμένες αμφιβολίες μεταξύ των Ισραηλινών καθώς οι προγραμματισμένες αλλαγές έχουν πλήξει την οικονομία και ανησυχούν τον βασικό σύμμαχο της χώρας, τις ΗΠΑ, που προέτρεψαν τον Νετανιάχου -ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς που αρνείται- να επιδιώξει συναίνεση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα