Υψηλό όλων των εποχών τους επόμενους μήνες που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών προβλέπει για τη ζήτηση πετρελαίου η Goldman Sachs.

Πετρέλαιο: «Σοβαρά προβλήματα» στις αγορές λόγω ανόδου της ζήτησης από Κίνα – Ινδία

«Αναμένουμε αρκετά σημαντικά ελλείμματα το δεύτερο εξάμηνο, σχεδόν 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση φτάνει στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας πετρελαίου της Goldman, Daan Struyven, στο CNBC.

Πρόσθεσε πως το αργό Brent θα αυξηθεί από λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι που βρίσκεται τώρα, στα 86 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύθηκαν 0,39% χαμηλότερα στα 80,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 0,42% στα 76,75 δολάρια το βαρέλι.

«Αυξημένη αβεβαιότητα»

Ενώ ο αναλυτής αναγνώρισε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά το περασμένο έτος στα 12,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σημείωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί για το υπόλοιπο του 2023, βάσει της μείωσης του αριθμού των γεωτρήσεων.

Ο αριθμός των εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ έφθασε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, μειωμένος κατά 15% από την κορύφωσή του στα τέλη του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα, η Baker Hughes ανέφερε ότι οι εξέδρες πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7 στις 530 στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.

Η G20

Ο αναλυτής της Goldman Sachs εκτιμά ότι η αποτυχία των υπουργών ενέργειας της G20 να φτάσουν σε συμφωνία είναι σημάδι «πολύ ουσιαστικής» αβεβαιότητας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου.

Η Ομάδα των 20 υπουργών ενέργειας συναντήθηκε στην Ινδία το Σαββατοκύριακο, αλλά αποχώρησε χωρίς να καταλήξει σε συναίνεση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, περιπλέκοντας τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

«Το σημείο κλειδί εδώ για τους επενδυτές, με δεδομένο ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου είναι τόσο αυξημένη, είναι πως πρέπει να απαιτήσουν ένα ασφάλιστρο για να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο από μια τέτοια αυξημένη αβεβαιότητα», τόνισε ο αναλυτής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ξεπερνώντας την αύξηση κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρσι.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας Τζόζεφ ΜακΜόνιγκλ είχε προβλέψει ότι τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα θα αυξήσουν τη ζήτηση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities