Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς η προσφορά δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (ΙΕF).

Η ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε γρήγορα στα προ Covid επίπεδα, «αλλά η προσφορά πιο δύσκολα καλύπτεται», δήλωσε στο CNBC ο Joseph McMonigle, γενικός γραμματέας του International Energy Forum, προσθέτοντας ότι ο μόνος παράγοντας που μετριάζει τις τιμές αυτή τη στιγμή είναι ο φόβος μιας επικείμενης ύφεσης.

Πετρέλαιο: Η παγκόσμια ζήτηση εξαρτάται από την ανάπτυξη της Κίνας, τονίζει ο IEA

«Έτσι, για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με τη διατήρηση της προσφοράς και ως εκ τούτου, θα δείτε τις τιμές να ανταποκρίνονται σε αυτό», είπε ο McMonigle στο CNBC στο περιθώριο συνεδρίασης των υπουργών ενέργειας από την ομάδα των 20 κορυφαίων βιομηχανικών οικονομιών (G20) στην Γκόα της Ινδίας, το Σάββατο.

 O Joseph McMonigle, γενικός γραμματέας του International Energy Forum

Ο McMonigle αποδίδει την ώθηση στις τιμές του πετρελαίου στην αύξηση της ζήτησης από την Κίνα – τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο – και την Ινδία.

Αύξηση ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

«Η Ινδία και η Κίνα μαζί θα συνεισφέρουν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην αύξηση της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος του ΙΕF.

Ερωτηθείς εάν οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά στα 100 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε ότι οι τιμές είναι ήδη στα 80 δολάρια το βαρέλι και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξηθούν από εδώ και πέρα.

«Θα δούμε πολύ πιο απότομες μειώσεις στα αποθέματα, κάτι που θα είναι ένα μήνυμα προς την αγορά ότι η ζήτηση σίγουρα αυξάνεται. Έτσι, θα δείτε τις τιμές να ανταποκρίνονται σε αυτό», προέβλεψε ο McMonigle.

Ωστόσο, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του — OPEC+— θα αναλάβουν δράση και θα αυξήσουν την προσφορά, εάν ο κόσμος τελικά υποκύψει σε μια «μεγάλη ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης».

«Είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη ζήτηση. Θέλουν να δουν στοιχεία ότι η ζήτηση αυξάνεται και θα ανταποκρίνονται στις αλλαγές στην αγορά».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent με λήξη Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν τελευταία στα 81,07 δολάρια το βαρέλι Sτο κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ το αμερικανικό αργό WTI με παράδοση Σεπτεμβρίου έκλεισε την ημέρα διαπραγμάτευσης στα 76,83 δολάρια.

Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό

Ο McMonigle μίλησε επίσης για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πιστώνοντας τη σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης σε έναν θερμότερο από το αναμενόμενο χειμώνα το 2022.

«Ο καιρός ήταν ίσως το πιο τυχερό πράγμα που συνέβη», είπε, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν είναι μόνο αυτός ο χειμώνας, [αλλά] οι επόμενοι δύο χειμώνες» που θα μπορούσε να είναι δύσκολοι.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε διεθνές επίπεδο δεν μπορούν να εφησυχάσουν μόνο και μόνο επειδή οι τιμές του LNG έχουν πέσει, ενώ απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φώτα θα συνεχίσουν να παραμένουν αναμμένα, πρόσθεσε.

«Σίγουρα πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ενεργειακή μετάβαση και όλες οι επιλογές πρέπει να είναι στο τραπέζι», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι τιμές και η αστάθεια στις ενεργειακές αγορές πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

«Ανησυχώ ότι εάν ο κόσμος ευρύτερα αρχίσει να συνδέει τις υψηλές τιμές και την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές με τις κλιματικές πολιτικές ή την ενεργειακή μετάβαση, θα χάσουμε τη δημόσια υποστήριξη», είπε με νόημα.

«Θα ζητήσουμε από το κοινό να κάνει πολλά δύσκολα και προκλητικά πράγματα προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να τους κρατήσουμε στον στόχο μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια