Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μικτά πρόσημα, με τους επενδυτές να χωνεύουν τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία, αλλά και να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 7.678 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 16.190 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,07% στις 7.427 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η δανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic σημείωσε πτώση 23,7%, αφού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τερματίζει το πρόγραμμα εμβολίων κατά του RSV μετά από κακά αποτελέσματα δοκιμών. Από την άλλη, το βρετανικό διαδικτυακό παντοπωλείο Ocado σημείωσε άλμα 10,7% μετά τη διευθέτηση μιας τριετούς διαφωνίας πνευματικής ιδιοκτησίας με τον νορβηγικό αντίπαλο AutoStore. Κέρδη 5,8% για την Julius Baer και 3,9% για τη Vodafone, αφού και οι δύο εταιρείες ανέφεραν ισχυρά κέρδη για το β’ 3μηνο του 2023.

Μακροικονομικές και πολιτικές ειδήσεις

Χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία για κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα ολοκληρώθηκαν οι ισπανικές εκλογές, ανοίγοντας την πόρτα σε δυνητικά παρατεταμένες διαπραγματεύσεις συνασπισμού. Κανένας όμως από τους πιο πιθανούς συνδυασμούς δεν θα φέρει το PP ή τους Σοσιαλιστές στις 176 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στο συνέδριο των 350 εδρών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη, όταν και αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης και να προσφέρει καθοδήγηση για τα τελικά στάδια των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Μία ημέρα νωρίτερα αναμένεται και η απόφαση νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Federal Reserve. Αν οι αγορές έχουν δίκιο, αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση από τη Fed και η προτελευταία από την ΕΚΤ, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στο τέλος της μεγάλης συγχρονισμένης παγκόσμιας εκστρατείας σύσφιξης – και στις μειώσεις των επιτοκίων που μπορεί να ακολουθήσουν σύντομα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης PMI, που μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στις 48,9 μονάδες τον Ιούλιο, καταγράφοντας μείωση κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσαν η S&P Global και η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB). Ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,7 μονάδες δείκτη από τον Ιούνιο και προσγειώθηκε στο χαμηλό 38 μηνών στις 42,7 μονάδες. Ο δείκτης των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,9 μονάδες δείκτη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

“Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα κινηθεί περαιτέρω σε έδαφος συρρίκνωσης τους επόμενους μήνες… Η τελευταία μέτρηση του PMI δεν πρόκειται να ‘ευχαριστήσει’ τους αξιωματούχους της ΕΚΤ καθώς οι τιμές στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να ανεβαίνουν, με οδηγό αποκλειστικά τον ουσιαστικό τομέα των υπηρεσιών”, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του HCOB, Δρ. Cyrus de la Rubia.

Την ίδια ώρα, ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε στο 50,7 τον Ιούλιο, χαμηλότερα από το 52,8 του Ιουνίου, όπως αποκάλυψαν η S&P Global και το Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS). Ο αριθμός έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι μηνών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI υποχώρησε επίσης από το 53,7 του Ιουνίου στο 51,5 τον Ιούλιο. Ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό 38 μηνών, φθάνοντας στο 45.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιράστηκαν τα πρόσημα στο ΧΑ

Επιλεκτικές κινήσεις με χαμηλό τζίρο ήταν η εικόνα που εμφάνισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, στα οποία βρισκόταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,13% στις 1.337,42 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 71 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές