Στο τέλος του πλησιάζει το δεκαετές ράλι στις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, με τον τερματισμό να συμπίπτει πιθανότατα με την παύση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed στο τέλος του έτους, όπως σημειώνει ο Ρόμπερτ Σίλερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν σημειώσει σταθερή άνοδο από το 2012, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικιών των ΗΠΑ, S&P Case-Shiller, σύμφωνα με το CNBC.

Fed: Ετοιμάζεται για νέα αύξηση των επιτοκίων

Ο φόβος των επιτοκίων

Ο φόβος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει επηρεάσει τη σκέψη των ανθρώπων – δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά και οι νέοι αγοραστές που ήθελαν να «κλειδώσουν» πριν τα επιτόκια αυξηθούν ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Σίλερ.

Ο Σίλερ τόνισε ότι ο δείκτης αντανακλούσε «ασυνήθιστη συμπεριφορά» τους τελευταίους έξι μήνες, λέγοντας ότι οι τιμές «φαίνονταν να είναι καλές και μετά άρχισαν να  αυξάνονται πάλι».

Σε νέο υψηλό οι τιμές των κατοικιών

Οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν υψηλό ρεκόρ τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,7% σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία από ένα άλλο σημείο αναφοράς, τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών Black Knight.

Περιμένοντας την Fed

Η Fed ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι μια περαιτέρω σύσφιγξη παραμένει πιθανή μεν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τις αυξήσεις επιτοκίων που χαρακτηρίζουν τη νομισματική πολιτική από τις αρχές του 2022, δε.

«Έχουμε δει μια δραματική αύξηση των επιτοκίων το τελευταίο έτος. Και νομίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτό είναι αρκετό», σημείωσε ο Σίλερ.

Ο καθηγητής, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν πανικοβάλλεται», λέγοντας ότι μέρος της πρόσφατης αύξησης των τιμών των κατοικιών είναι «απλώς εποχιακή», σημειώνοντας ότι οι τιμές συνήθως ανεβαίνουν το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή