
Ολονύχτια μάχη με μια σειρά από πύρινα μέτωπα δίνει η Πυροσβεστική, με τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο να μαίνεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται, επίσης, απέναντι στις φλόγες σε Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα, με τη νύχτα να προβλέπεται πολύ δύσκολη. «Βροχή» πέφτουν τα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών, ειδικά στο νησί του Ιονίου. Πλέον, υπάρχει η προσμονή να επανέλθουν τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας
Σε άλλα σημεία, όπως στη Μαγνησία, στην Αργολίδα και στη Μεσσηνία, οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυριακή ήταν η μέρα όπου ο καύσωνας «Κλέων» έφτασε στην κλιμάκωσή του, ενώ και τη Δευτέρα οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.

Φωτιά: Πύρινος εφιάλτης σε Ρόδο, Αίγιο, Κάρυστο – Μαζικές εκκενώσεις οικισμών, 17 μόνο στην Κέρκυρα
«Κρανίου» τόπος η Ρόδος
Στη Ρόδο στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι – Ασκληπιείο – Λάερμα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο παραμένει ο φόβος για αναζωπυρώσεις. Στη βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μάλωνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη για την ώρα.
Στη Ρόδο περίπου 20.000 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με τις εικόνες να είναι πρωτοφανείς και να κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, ενώ ξενοδοχεία έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται για 7η πλέον συνεχόμενη ημέρα, ενώ η νύχτα αναμένεται να είναι δύσκολη, ενώ οι εικόνες από τη Ρόδο που ανεβαίνουν από χρήστες των social media είναι αποκαρδιωτικές.
Κάτοικοι του νησιού έκαναν οδοιπορικό στις καμένες εκτάσεις με την εικόνα πραγματικά να μην μπορεί να περιγραφεί με λόγια, καθώς εκτός από τις περιουσίες η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού μοιάζει να έχει αφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, με το μαύρο να σκεπάζει σχεδόν τα πάντα.
Στις περιοχές προς το Κιοτάρι αλλά και γύρω από το βουνό του Προφήτη Ηλία ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει με την πύρινη λαίλαπα να έχει καταστρέψει τα πάντα στο διάβα της και δεκάδες ζώα που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες να κείτονται νεκρά στην άκρη του δρόμου.
Πηγή: Facebook
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει στην Ρόδο ομάδα ταχείας ανάπτυξης αποτελούμενη από πέντε υπαλλήλους του υπουργείου και τέσσερα μέλη του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού για την υποστήριξη των βρετανών πολιτών στο νησί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Πηγή: Facebook
Το μέτωπο της Κέρκυρας
Στην Κέρκυρα η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο. Έχουν καταπλεύσει ημερόπλοια για την απομάκρυνση των κατοίκων δια θαλάσσης, αν χρειαστεί.
Τους οικισμούς Σάντα και Μέγγουλα πλησιάζει το πύρινο μέτωπο, που καίει από το απόγευμα στη βόρεια Κέρκυρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.
⚠️ Attention 1️⃣1️⃣2️⃣ #Corfu #Kerkyra
🆘 If you are in Viglatouri & Nisaki, evacuate now to Barbati
🔥 Wildfire in the area
‼️ Follow instructions of Authorities
ℹ️ https://t.co/vWQI6uLeKA@pyrosvestiki@hellenicpolice https://t.co/2I69WEHC0P
— 112 Greece (@112Greece) July 23, 2023
Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.
Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγγουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγγουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».
Η κατάσταση στο Αίγιο
Στο Αίγιο η φωτιά εξακολουθεί να καίει νότια της Εθνικής Οδού στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις του ΠΣ επιχειρούν να τη σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα, για το οποίο έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα. Η φωτιά στο Αίγιο απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτηκα και κινήθηκε κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα. Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό.
Η Κάρυστος
Στην Κάρυστο υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα (τουλάχιστον τρία) στα οποία επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με χωματουργικά μηχανήματα και πυροσβεστικά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση, ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή, οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.
Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Προς ενίσχυσή τους συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.
Τέλος, στην Υλίκη στη Βοιωτία η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια σε μέτωπο 300 μέτρων περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.