Μάχη με τις φλόγες δίνουν για άλλη μια νύχτα πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές στα πολλά πύρινα μέτωπα που καίνε ανά την επικράτεια, με τα πιο σοβαρά να εντοπίζονται σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Αυτό το βράδυ, την ήδη δύσκολη αναμέτρηση βαραίνει η τραγική απώλεια δύο χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου Canadair CL-215 που κατέπεσε το μεσημέρι στην Καρυστία, όταν η άκρη του δεξιού πτερυγίου «βρήκε» σε βλάστηση αμέσως μετά την ρίψη νερού σε εστία φωτιάς από πολύ χαμηλό ύψος.

Φωτιά στην Εύβοια: Νεκροί οι δύο χειριστές του Canadair

Νεκροί είναι ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 34 ετών, και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το ΓΕΑ, «την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Μάχη στη Ρόδο

Όσον αφορά τα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα, στη Ρόδο την Τρίτη οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών επικεντρώθηκαν στα χωριά Μαλώνα και Γεννάδι. Τα δύο χωριά είχαν εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να μην εισέλθει η φωτιά στους οικισμούς.

Στο Γεννάδι υπήρχε μέτωπο φωτιάς πέριξ του χωριού και για την αντιμετώπισή του δινόταν μάχη από εθελοντές και πυροσβέστες, με την συνδρομή και των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Μάχη δινόταν επίσης και στην γύρω περιοχή από το χωριό της Μαλώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος να μπει η φωτιά στον οικισμό.

Η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο.

Νωρίτερα, μέσω 112 και οι κάτοικοι και επισκέπτες στο Γεννάδι, όπως και αυτοί σε Πλημμύρι και Λαχανιά, κλήθηκαν να εκκενώσουν όλοι προς Λίνδο.

Δύσκολη η κατάσταση στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, δύσκολη ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης η κατάσταση στο χωριό Λούτσες και στους οικισμούς Σύκι και Ημερολιά. Στις Λούτσες οι φλόγες έφτασαν σε αυλές σπιτιών, ενώ έκαναν στάχτη ένα ξυλουργείο.

Οι τουρίστες απομακρύνθηκαν από τις φλεγόμενες περιοχές και μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Β. Κέρκυρας, στην Αχαράβη.

Η επιχείρηση να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά είναι γιγαντιαία. Πυροσβεστικές δυνάμεις, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, καθώς κάτοικοι και εθελοντές, με ό,τι μέσον διαθέτουν, έδιναν μάχη με τις φλόγες. Βυτιοφόρα και αγροτικά αυτοκίνητα με βυτία από γειτονικές περιοχές κατέφθαναν συνεχώς για να βοηθήσουν στο έργο της πυρόσβεσης. Επί ποδός βρίσκονται ασθενοφόρα και γιατροί προκειμένου να δώσουν βοήθεια σε όσους το χρειάζονται, καθώς η ατμόσφαιρα από τους καπνούς είναι αποπνικτική.

Νεκρός στην Κάρυστο

Στην Κάρυστο, ένας άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή στο Πλατανιστό Καρύστου.

Εικάζεται ότι πρόκειται για τον 41χρονο κτηνοτρόφο ο οποίος αγνοείτο από την Κυριακή, όταν και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή. Ο 41χρονος πήγε στο μαντρί για να πάρει τα ζώα του και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Τη Δευτέρα ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τον άνδρα εντόπισαν οι συγγενείς του και στην συνέχεια ειδοποίησαν τις αρχές. Η αδερφή του 41χρονου φέρεται να τον έχει αναγνωρίσει, αλλά η τελική ταυτοποίηση θα γίνει με λήψη δείγματος DNA.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

«Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών. Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», σημειώνει η Πυροσβεστική

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Σχετικά με την Κέρκυρα, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται».

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Γενική επιφυλακή

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Ακραίος κίνδυνος σε 6 περιφέρειες

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

•      Περιφέρεια Αττικής

•      Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

•      Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

•      Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

•      Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

•      Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

•      Περιφέρεια Κρήτης

•      Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

•      Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

•      Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)

•      Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

•      Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», υπογραμμίζει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται