Την πλήρη εξαγορά της Total Eren του επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου, μετά από μια επιτυχημένη στρατηγική συμμαχία πέντε ετών, ανακοίνωσε η TotalEnergies.

Έχοντας γεννηθεί στην Ελλάδα το 1941 με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο Πάρης Μουράτογλου είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στη Γαλλία.

TotalEnergies: Ενεργειακή συμφωνία 27 δισ. δολαρίων στο Ιράκ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η TotalEnergies συνεχίζει την κερδοφόρα ανάπτυξή της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοινώνοντας σήμερα την ολοκλήρωση της πλήρους εξαγοράς των μετόχων της Total Eren, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο της από σχεδόν 30% σε 100%. Το ανθρώπινο δυναμικό της Total Eren θα ενσωματωθεί στoν τομέα της TotalEnergies Renewables.  Η  εξαγορά  έπεται  της  στρατηγικής  συμφωνίας  που  υπεγράφη  μεταξύ  της TotalEnergies και της Total Eren το 2017, σύμφωνα με την οποία η TotalEnergies εξασφάλισε το δικαίωμα να εξαγοράσει μετά από μια πενταετία, το σύνολο της Total Eren (πρώην EREN RE).

»Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής, η εταιρική αξία της Total Eren ανήλθε στο ποσό των €3,8 δισ.  βάσει  ενός  ελκυστικού  πολλαπλασίου  EBITDA,  προϊόντος  διαπραγμάτευσης  κατά  την αρχική στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη το 2017. Η εξαγορά του 70,8%1 των μετοχών αντιπροσωπεύει καθαρή επένδυση της TotalEnergies περίπου €1,5 δισ.

»Η  ενσωμάτωση  της  Total  Eren  αναμένεται  να  αυξήσει  τα  καθαρά  λειτουργικά  έσοδα  της TotalEnergies Integrated Power κατά περίπου €160 εκατ. και τα λειτουργικά ταμιακά έσοδα κατά περίπου €400 εκατ. το 2024.

Παγκόσμιος παίκτης με 3,5 GW παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και 10GW χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της TotalEnergies:

«Η Total Eren διαθέτει παγκοσμίως έργα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος 3,5 GW σε λειτουργία   και   χαρτοφυλάκιο   ηλιακών,   αιολικών,   υδροηλεκτρικών   έργων   και   έργων αποθήκευσης  άνω  των  10  GW  υπό  ανάπτυξη  σε  30  χώρες,  εκ  των  οποίων  1,2  GW  σε κατασκευή ή σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης. Η TotalEnergies θα αξιοποιήσει τα υπό λειτουργία έργα των 2 GW της Total Eren σε χώρες με ελεύθερες αγορές (κυρίως Πορτογαλία, Ελλάδα, Αυστραλία και Βραζιλία) για να αναπτύξει την ολοκληρωμένη στρατηγική της στην ενέργεια. Η TotalEnergies θα επωφεληθεί επίσης από την παρουσία και την ικανότητα της Total Eren να αναπτύσσει  έργα  και  σε  άλλες  χώρες  όπως  η  Ινδία,  η  Αργεντινή,  το  Καζακστάν  ή  το Ουζμπεκιστάν.»

Σύμπραξη με την εμπειρία της TotalEnergies και το εργατικό δυναμικό της

«Η  Total  Eren  συνεισφέρει  άμεσα  ελεγχόμενα  και  διαχειριζόμενα  έργα  υψηλής  ποιότητας, καθώς  και  τεχνογνωσία  και  ικανότητες  500  περίπου  εργαζομένων,  εγκατεστημένων  σε περισσότερες  από  20  χώρες.  Η  επιτυχημένη  οργανική  ανάπτυξη  της  Total  Eren  αποτελεί απόδειξη της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει εκ των έσω το ανθρώπινο δυναμικό της και της αποτελεσματικής συνεργασίας με εξωτερικούς εταίρους και προμηθευτές από την ίδρυση της  εταιρείας  το  2012  έως  και  σήμερα.  Η  ποιότητα  του  ανθρώπινου  δυναμικού  και  του χαρτοφυλακίου της Total Eren θα ενισχύσουν την ικανότητα της TotalEnergies να συνεχίσει την  ανάπτυξή  της  και  να  βελτιστοποιεί  το  λειτουργικό  της  κόστος  και  τις  κεφαλαιουχικές δαπάνες, αξιοποιώντας το μέγεθος και την αγοραστική της δύναμη.»

Πρωτοπόρος σε έργα πράσινου υδρογόνου

«Πέρα από τις δραστηριότητές της ως παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Total Eren έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε πρωτοποριακά έργα πράσινου υδρογόνου, σε διάφορες περιοχές, όπως η Βόρεια Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Αυστραλία. Οι δραστηριότητες σε έργα πράσινου υδρογόνου θα συνεχιστούν μέσω της νέας οντότητας με την ονομασία «TEH2» (80% TotalEnergies και 20% Όμιλος EREN).

«Επιτυχημένη συνεργασία»

«Η συνεργασία μας με την Total Eren είναι πολύ επιτυχημένη, όπως φαίνεται από το μέγεθος και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την εξαγορά και την ενσωμάτωση της Total Eren ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης καθώς η τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού και η συμπληρωματική γεωγραφική της παρουσία θα ενισχύσουν τις δραστηριότητές μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την ικανότητά μας να χτίσουμε έναν επικερδή καθετοποιημένο παίκτη στην αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies. «Θέλω να ευχαριστήσω τους ιδρυτές της Total Eren, Πάρη Μουράτογλου και David Corchia, καθώς και τις ομάδες τους, για το απίστευτο έργο ανάπτυξης που οδήγησαν σε αυτό το επίτευγμα. Σήμερα, καλωσορίζουμε τις έμπειρες ομάδες της Total Eren, οι οποίες θα συνεχίσουν την αξιοσημείωτη δουλειά τους έχοντας στη διάθεσή τους, τους πρόσθετους πόρους μιας μεγαλύτερης εταιρείας.»

Κορυφαίος παραγωγός ΑΠΕ

Ο  Πάρης  Μουράτογλου,  Πρόεδρος  της  Total  Eren,  δήλωσε:  «Μέσω  της  Total  Eren, δημιουργήσαμε με επιτυχία έναν κορυφαίο παραγωγό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέλω να ευχαριστήσω τις BPI France, Tikehau Capital, NextWorld και Peugeot Invest για τη συνεχή υποστήριξή τους από το 2015. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Patrick Pouyanné για την εμπιστοσύνη του και για το πνεύμα συνεργασίας που οδήγησε σε αυτά τα επιτεύγματα την τελευταία πενταετία μαζί με την TotalEnergies.»

Ο David Corchia, Διευθύνων Σύμβουλος της Total Eren, πρόσθεσε: «Αυτή η επιτυχία ανήκει πρωτίστως στις ομάδες της Total Eren ανά τον κόσμο. Αναμφίβολα θα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου της TotalEnergies στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μαζί με τον Πάρη Μουράτογλου θα συνεχίσουμε να ιδρύουμε και να αναπτύσσουμε νέες εταιρείες που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση του πλανήτη από τον άνθρακα, καθώς επίσης, μέσα από τη νέα και υποσχόμενη συνεργασία μας με την TotalEnergies, την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας παραγωγής πράσινου υδρογόνου παγκοσμίως.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις