Ενεργειακή συμφωνία ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν τη Δευτέρα μετά από αρκετές καθυστερήσεις, το Ιράκ και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies.

Η συμφωνία στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να παράγει ενέργεια με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι πρώτες υπογραφές είχαν πέσει το 2021, και έκτοτε καταγράφηκαν σημαντικές καθυστερήσεις εν μέσω διαφωνιών μεταξύ Ιρακινών πολιτικών σχετικά με τους όρους, αλλά τελικά έκλεισε τον Απρίλιο, όταν το Ιράκ συμφώνησε να λάβει μικρότερο μερίδιο από το αρχικά ζητούμενο στο έργο του 30%.

Η TotalEnergies πήρε το 45% των μετοχών και η QatarEnergy κατέχει το υπόλοιπο 25%.

Επενδύσεις δισ. στο φυσικό αέριο συζητούν Aramco, Sinopec και TotalEnergies

«Ιστορική μέρα»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, υπέγραψε τη συμφωνία με τον υπουργό πετρελαίου του Ιράκ, Χάγιαν Αμπντέλ-Γκάνι, σε τελετή στη Βαγδάτη, με τον Πουγιάν να κάνει λόγο για «ιστορική ημέρα».

Υπογράμμισε επίσης, ότι το έργο θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι και θα έχει μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Αυτή είναι η ημέρα έναρξης και θα παραδώσουμε τα έργα τα επόμενα τέσσερα χρόνια προς όφελος όλων στο Ιράκ», είπε.

Το Gas Growth Integrated Project (GGIP) στοχεύει στη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του λογαριασμού εισαγωγών του Ιράκ.

Πράσινα projects

Η TotalEnergies δήλωσε ότι θα αναπτύξει επίσης μια ηλιακή μονάδα ισχύος 1 GW για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο περιφερειακό δίκτυο της Βασόρας, καλώντας την σαουδαραβική εταιρεία ACWA Power να συμμετάσχει στο έργο.

«Είναι η πραγματική αρχή των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ιράκ», δήλωσε ο Abdel-Ghani για το ηλιακό έργο.

Το GGIP περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας που θα επιτρέψει στο Ιράκ που πλήττεται από την ξηρασία να χρησιμοποιεί θαλασσινό νερό στη διαδικασία παραγωγής πετρελαίου με ένταση νερού αντί του περιορισμένου γλυκού νερού από ποτάμια και έλη.

Το Ιράκ ελπίζει ότι το έργο θα προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό του τομέα.

«Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για άλλους επενδυτές να έρθουν στο Ιράκ», είπε ο Πουγιάν.

Η Exxon Mobil, η Shell και η BP έχουν περιορίσει όλες τις δραστηριότητές τους στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στη στασιμότητα της παραγωγής πετρελαίου.

Η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου του Ιράκ παρέμεινε περίπου στα 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τα τελευταία χρόνια.

Η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία περιλαμβάνει σχέδια για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου στο κοίτασμα Ratawi της Βασόρας στα 120.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε δύο χρόνια και στη συνέχεια στα 210.000 bpd μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή