Πιστοποιητικό …επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα θα διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες από την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες δοκιμασίες της περασμένης δεκαετίας, ο εγχώριος κλάδος δεν εμφανίζει αδυναμίες που θα μπορούσαν να χτυπήσουν κατά το στάδιο της εξέτασής του από τους ευρωπαίους ελεγκτές, μετά το ριζικό μετασχηματισμό του.

Eurobank: Πράσινο φως από τη ΓΣ για την απόκτηση του 1,4% του ΤΧΣ

Μέσω αυτού έχει καθαρίσει από τα κόκκινα δάνεια, διαθέτει ισχυρούς δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας και παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία.

Ταυτόχρονα, το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι σαφώς πιο ευνοϊκό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά ακινήτων παραμένει σε ανοδική τροχιά, ενώ οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων είναι πιο αισιόδοξες από κάθε άλλη φορά για τις επιδόσεις τους στα stress tests.

Αναμφίβολα, καθοριστικό ρόλο για τα κατά πάσα βεβαιότητα θετικά αποτελέσματα παίζει η κερδοφορία της προηγούμενης χρήσης, ο ισολογισμός της οποίας αποτελεί τη βάση για την εκτίμηση των αντοχών τους στο δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Επιπλέον, δεν εμπνέουν καμία ανησυχία οι παραδοχές της ΕΒΑ για την πορεία οικονομίας και κτηματαγοράς στην τριετία 2023 – 2025.

Οι παραδοχές της άσκησης

Μπορεί σε σύγκριση με προηγούμενες ασκήσεις η πρόβλεψη για τη μεταβολή του ΑΕΠ να είναι δυσμενέστερη, ωστόσο οι υποθέσεις για τις τιμές των ακινήτων που επιδρούν σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο υπολογισμού των πιθανών ζημιών στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, είναι σαφώς καλύτερες.

Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας έως το 2025 διαμορφώνεται στο 1,8% έναντι 1,2% στις ασκήσεις του 2021 (περίοδος 2021-2023).

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η εκτιμώμενη πτώση των τιμών σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, ανέρχεται σε 2,1% και 5,8% αντίστοιχα έναντι -3,4% και -8,7% στα προηγούμενα stress tests.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το σαφώς καλύτερο σημείο εκκίνησης των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου, στην αγορά υπάρχει η σιγουριά ότι η άσκηση θα πιστοποιήσει την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, εφόσον οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης επαναφέρουν το αξιόχρεο του Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία τους επόμενους μήνες, τα αποτελέσματα των stress tests θα επιταχύνουν την σε δεύτερο χρόνο αναβάθμιση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολλαπλά:

Πρώτον, θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησής τους και θα διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η διατήρηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε λογικά επίπεδα κόντρα στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, θα καταστεί ευχερέστερη η εκτέλεση των επιχειρησιακών σχεδιασμών των συστημικών ομίλων για την κάλυψη των στόχων MREL μέσω εκδόσεων ομολόγων.

Δεύτερον, θα μειωθεί ο κίνδυνος των τραπεζών από την έκθεσή τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, η επιλεξιμότητα των κρατικών ομολόγων από μεγάλα θεσμικά funds, των οποίων τα χαρτοφυλάκια διαρθρώνονται σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό από χρεόγραφα εκδοτών αυτής της κατηγορίας, θα περιορίσει τις διακυμάνσεις τους, άρα και το σχετικό ρίσκο.

Τρίτον, θα διευρυνθεί σημαντικά η επενδυτική βάση για τον εγχώριο κλάδο, διευκολύνοντας την προσέλκυση φρέσκων κεφαλαίων για την εφαρμογή της πολιτικής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέταρτον, θα διευκολυνθεί η στρατηγική περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, οι δείκτες των οποίων αν και έχουν μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις