
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι τουριστικές δυνάμεις του σμαραγδένιου νησιού προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα και να μην χαθεί η τουριστική σεζόν λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει πληγεί το 10% της έκτασης της Ρόδου.
Με βάση, τα όσα αναφέρονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το βόρειο τμήμα του νησιού λειτουργεί κανονικά. Επίσης από την Δευτέρα 24 Ιουλίου, το 90% των τουριστών έχει εγκαταλείψει τα κέντρα προσωρινής διαμονής και είτε μετακόμισε σε άλλα ξενοδοχεία είτε κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο για τις πτήσεις της επιστροφής, ενώ άλλοι επέστρεψαν στα ξενοδοχεία που είχαν εκκενώσει προηγουμένως. Το υπόλοιπο 10% περίπου μεταφέρεται ήδη σε αεροδρόμια και δωμάτια ξενοδοχείων. Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα το βράδυ δεν θα μείνει κανείς στους παραπάνω χώρους.
Ρόδος: Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό – Ακυρώσεις αφίξεων σε όλο το νησί
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου είναι πλήρως λειτουργικό με εισερχόμενες πτήσεις και πτήσεις για ταξιδιώτες που επιστρέφουν στις χώρες τους από τα εκκενωμένα ξενοδοχεία και πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες και Tour Operators που φέρνουν τουρίστες για τις διακοπές τους στο νησί. Να σημειωθεί ακόμη τα 72 από τα 75 ξενοδοχεία που είχαν εγκαταλειφθεί λόγω της φωτιάς ξανάρχισαν την λειτουργία τους.
Για την καλύτερη διαχείριση των πληγέντων τουριστών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημιούργησε μια πλατφόρμα όπου οι πάροχοι καταλυμάτων προσέφεραν ελεύθερα διαθέσιμα δωμάτια για την υποστήριξη των πληγέντων. Επίσης στα άμεσα σχέδια της είναι η προώθηση καμπάνιας για το νησί.
Πρώτος στόχος είναι να υπάρξει αλλαγή κλίματος και εικόνας για τη Ρόδο, με βάση όσα ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του OPEN και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, και πρόεδρος των επιχειρήσεων ενοικιάσεων δωματίων στο “Νησί των Ιπποτών” Παναγιώτης Τουκούζης.
Ο κ. Τουκούζης αφού επαίνεσε την υπουργό Τουρισμού για την προσπάθεια που καταβάλλει τόνισε ότι αυτό που προέχει, κυρίως, είναι η οργάνωση καμπάνιας για να τονιστεί ότι η Ρόδος δεν έχει ζήτημα στο να υποδεχτεί επισκέπτες παρά τις πυρκαγιές. Εκτίμησε ακόμη ότι ενώ έχει πληγεί, ένα μικρό μέρος της ξενοδοχειακής υποδομής του νησιού οι ακυρώσεις μπορεί και να φτάνουν έως το 50% μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι εταιρείες
Στο μεταξύ φτάνει σήμερα στο νησί ο επικεφαλής του ομίλου TUI Sebastian Ebel στην Ελλάδα για επαφές με στόχο τη στήριξη της εκεί αγοράς, που αποτελεί μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της TUI. Μάλιστα, αναφέρεται, ότι η επικοινωνία του επικεφαλής του μεγαλύτερου tour operator για την Ελλάδα, με την Όλγα Κεφαλογιάννη είναι συνεχής και εποικοδομητική.
Σημειώνεται ότι η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης, αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια που είχε προγραμματίσει με προορισμό τη Ρόδο μέχρι και σήμερα 25 Ιουλίου, «προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων και να επιστρέψει όταν η κατάσταση στο νησί θα είναι πιο ήρεμη και ελεγχόμενη».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον ιστότοπό της: «Ακυρώσαμε όλες τις εξερχόμενες πτήσεις προς τη Ρόδο έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου. Οι πελάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρόδο θα επιστρέψουν με την προβλεπόμενη πτήση τους πίσω στις πατρίδες τους». Μάλιστα, με νεότερη ανακοίνωσή της, τόνισε ότι οι πελάτες της με προορισμό τη Ρόδο από την Τετάρτη 26 Ιουλίου, μπορούν να κάνουν εκ νέου κράτηση ή να τροποποιήσουν την κράτησή τους δωρεάν.
«Προτρέπουμε τους επισκέπτες που πρόκειται να πετάξουν στη Ρόδο να ταξιδέψουν στο νησί, καθώς αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξομάλυνση της κατάστασης και θα περάσουν ομαλές διακοπές». Σύμφωνα με την TUI, οι πυρκαγιές στα νοτιοανατολικά τμήματα της Ρόδου έχουν αναγκάσει περισσότερους από 7.800 επισκέπτες της να μετακινηθούν τις τελευταίες 24 ώρες. Ομοίως, ο βρετανικός όμιλος Jet2 γνωστοποίησε ότι λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν τη Ρόδο θα σταματήσει μέχρι και τις 30 Ιουλίου όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το νησί, προχωρώντας σε επιστροφή χρημάτων ή επανακράτηση, ωστόσο θα εξακολουθήσει να εκτελεί πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Ρόδο για τον επαναπατρισμό των Βρετανών τουριστών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε τέσσερις επιπλέον πτήσεις χθες για να μεταφέρει περισσότερους πελάτες της πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο.
Εκτιμάται ότι περίπου 7.000-10.000 Βρετανοί βρίσκονται στη Ρόδο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης, και όπως η Jet2, οι TUI και easyJet παρέχουν αμφότερες πρόσθετες υπηρεσίες. Η TUI ανακοίνωσε παράλληλα ότι πραγματοποίησε τρεις πτήσεις την Κυριακή για τον επαναπατρισμό τουριστών από τη Ρόδο.
Η easyJet τόνισε ότι θα έχει προγραμματίσει δύο πτήσεις επαναπατρισμού τουριστών, πέρα από το συνηθισμένο πρόγραμμα αναχωρήσεών της, και θα παρακολουθεί την κατάσταση αν χρειαστεί να προσθέσει περισσότερες. Οι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, ωστόσο ο ταξιδιωτικός της βραχίονας, η easyJet holidays, η εταιρεία που λειτουργεί ως tour operator, αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα πακέτα διακοπών με προορισμό το νησί των Δωδεκανήσων μέχρι αύριο Τετάρτη.
Επιπλέον η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με συνεντεύξεις της στα βρετανικά Μέσα Sky News, BBC News και ΒΒC Radio, επεσήμανε πως «ήταν η μεγαλύτερη εκκένωση που έχει δει ποτέ η Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν άγγιξε τις 19.000, εκ των οποίων 16.000 μεταφέρθηκαν από τη στεριά ενώ 3.000 διά θαλάσσης».
Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως η αλληλεγγύη τόσο των Ροδιτών όσο και των εθελοντών που έτρεξαν από κάθε σημείο της χώρας να συνδράμουν ήταν συγκινητική και αυτό αποτυπώθηκε στο ότι οι τουρίστες από την πρώτη στιγμή είχαν τις απαραίτητες παροχές και τη φιλοξενία σε δημόσιες δομές, ούτως ώστε να αισθανθούν ασφαλείς παρά την απροσδόκητη κρίση.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο αεροδρόμιο της Ρόδου και είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού έχει επηρεαστεί» ανέφερε η υπουργός στο BBC Radio.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, «λανθασμένες τις εκτιμήσεις ότι το 50% του νησιού έχει επηρεαστεί από την πύρινη λαίλαπα». Σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη «η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις».


Latest News
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι