Πτωτικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, ενώ πιέσεις δέχτηκε ο τεχνολογικός κλάδος της περιοχής.
Οι δείκτες
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,78% και έκλεισε στις 7.396,8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο του από τον Φεβρουάριο του 2023. Ο πληθωρισμός της Αυστραλίας σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 6% το τρίμηνο του Ιουνίου, βραδύτερα από το 7% που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή και υποχώρησε έως και 2%, παρασυρόμενος από τις μετοχές τεχνολογίας και καταναλωτικών υπηρεσιών. Ο δείκτης έκλεισε τελικά την ημέρα κατά 1,67% χαμηλότερα και έκλεισε στις 2.592,36 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες 4,18% και έκλεισε στις 900,63 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε οριακή πτώση, επεκτείνοντας τις απώλειές του από την Τρίτη και κλείνοντας στις 32.668,34 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε επίσης κατά 0,1% και έκλεισε στις 2.283,09 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,52%, ενώ οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισαν στο “κόκκινο” επίσης. Ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,4%, ενώ ο Shenzhen Component έχασε 0,5%.
Μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική παραγωγή της Σιγκαπούρης μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Μάιο, καταγράφοντας μικρότερη πτώση από το 6,8% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Εξαιρουμένου του τυπικά ευμετάβλητου τομέα της βιοϊατρικής μεταποίησης, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 7% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο. Αυτό σηματοδοτεί επίσης το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που ο ρυθμός πληθωρισμού επιβραδύνεται από το υψηλό 33 ετών του 7,8% που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022.