Συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων Κρήτης είχε σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Σταύρου Κελέτση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Αυγενάκης, αρχικά ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αλιέων για την έκβαση των ενεργειών του στο πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στο Βίγκο της Ισπανίας, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα του λαγοκέφαλου και του λεοντόψαρου. «Ήδη ερευνούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως είναι η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειες από την εξάπλωση των εισβολέων-ψαριών και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων ψαριών», είπε χαρακτηριστικά.

Αυγενάκης: Πρωταρχικής σημασίας η μικρής κλίμακας αλιεία στην Ελλάδα

Επίσης, ανέφερε ότι ζήτησε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα, σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Παράλληλα, το ΥΠΑΑΤ επεξεργάζεται τεκμηριωμένη εισήγηση, στην όποια θα περιλαμβάνονται και πιθανές εναλλακτικές λύσεις του προβλήματος.

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ Αυγενάκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το θέμα της αντιμετώπισης της εισβολής στις ελληνικές θάλασσες του λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου, ανατέθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την άμεση σύνταξη μελέτης ενός Σχεδίου Δράσης.

Το Σχέδιο Δράσης της Κύπρου

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Δράσης της Κύπρου, ως καλή πρακτική, για την καταπολέμηση του είδους «λαγοκέφαλος» στην παράκτια ζώνη της Κύπρου από συλλογικές ομάδες αλιέων. Αφορά την άσκηση έντονης αλιευτικής πίεσης στον αναπαραγωγικό πληθυσμό του είδους από τον επαγγελματικό στόλο της Κύπρου, η οποία έχει αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους και ειδικότερα το Μέτρο για την προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Η χρηματοδότηση των συλλογικών ομάδων που συμμετέχουν στο Σχέδιο ανέρχεται στο 100% δημόσια δαπάνη. Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε €3 ανά κιλό ψαριών.

Επίσης, ο Υπουργός τους περιέγραψε τις δράσεις που έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού των ψαριών που δυστυχώς εξαπλώνεται γρήγορα στα νερά της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού επηρεάζει παράλληλα τις οικονομικές δραστηριότητες του αλιευτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον «Εναλλακτικό τρόπος αξιοποίησης των αλλόχθονων ιχθύων», προϋπολογισμού 388.675€, την «Ανάπτυξη Καινοτόμων μέτρων Καταγραφής, Χαρτογράφησης και Περιορισμού των πληθυσμών λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου» προϋπολογισμού 417.599 €. και τον «Σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων εμπορικής αξιοποίησης των ξένων ειδών, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού τους» προϋπολογισμού 551.633 €.

Απευθυνόμενος στους αλιείς ο κ. Αυγενάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έθεσα το πρόβλημα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας της ΕΕ στην Ισπανία. Ήδη ερευνούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειες από την εξάπλωση των εισβολέων-ψαριών, και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων ψαριών. Σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας ιδρύματα και τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, διερευνούμε και άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, τους οποίους θα παρουσιάσουμε ως εναλλακτικούς τρόπους δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO