Αγωγή κατά της Ρωσίας κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας, ζητώντας αποζημίωση 53 εκατομμυρίων κορωνών (2,44 εκατ. δολαρίων) για μισθώματα οικημάτων και εκτάσεων στην Πράγα και σε άλλες πόλεις της χώρας, που χρησιμοποιούνται από την πρεσβεία της χώρας.

Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας κατηγορεί τη Ρωσία πως διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης

Η απόφαση

Όπως αναφέρει το Reuters, τον Μάιο η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας ανακάλεσε αποφάσεις από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, που είχαν εκδοθεί από τους τότε κομμουνιστές ηγέτες της χώρας, οι οποίες παραχωρούσαν στη Ρωσία τη χρήση δεκάδων οικοπέδων δωρεάν.

Η Ρωσία θα πρέπει στο εξής να πληρώνει μισθώματα για τα οικόπεδα αυτά, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την ακύρωση των εν λόγω αποφάσεων, τον Μάιο.

Η κίνηση αυτή σηματοδότησε μια περαιτέρω επιδείνωση των διμερών διπλωματικών σχέσεων που ήταν παγωμένες από πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Άδικος πλουτισμός»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι η αγωγή, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Πράγας, αφορούσε «άδικο πλουτισμό» της Ρωσίας τα τελευταία τρία χρόνια.

«Προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα επειδή δεν λάβαμε καμία απάντηση (από τις ρωσικές αρχές) κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών κλήσεων», ανέφερε σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το υπουργείο δεν θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάρτιν Ντβόρακ δήλωσε τον Μάιο ότι τα μη εγκεκριμένα κέρδη από τη γη δεν θα μπορούσε να επιτραπεί να στηρίξουν την «κατοχή της Ουκρανίας».

Η απάντηση της Μόσχας

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι αναδρομικές απαιτήσεις για ενοίκιο έμοιαζαν «με απαίτηση λύτρων σε κρατικό επίπεδο».

Οι σχέσεις Τσεχίας και Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τότε που η Πράγα, το 2021, κατηγόρησε πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ότι βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις σε αποθήκη όπλων στην Τσεχική Δημοκρατία το 2014.

Το κοινοβούλιο της Τσεχίας χαρακτήρισε τη ρωσική κυβέρνηση ως τρομοκρατική τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση