Η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε αναπτυξιακή τροχιά την τελευταία διετία (2021-2022), μετά την ύφεση που υπέστη το 2020. Ειδικότερα, το 2022 το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) σημείωσε αύξηση 5,9%, έναντι αύξησης 8,4% το 2021.

Το έτος 2022 σηματοδοτήθηκε από την “εκτίναξη” του κόστους της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο, τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την έναρξη της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9,6% το 2022 σε σχέση με το 2021, έναντι αύξησης 1,2% την περίοδο 2021/2020.

Ωστόσο, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη και το 2022, η οποία αποδίδεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, στη σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και στην ώθηση που δόθηκε από την ανάκαμψη του τουρισμού ιδίως κατά τη θερινή περίοδο.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος 2023, αναμένεται περαιτέρω άνοδος του ΑΕΠ αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Το α’ τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ (σε όρους όγκου) παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022 . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της (Μάιος 2023) αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε 2,4% το 2023 και 1,9% το 2024.

Οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά υποχωρούν και αναμένεται να μετριαστούν περαιτέρω, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο κος Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP CRIF:

«Εν αναμονή λοιπόν των θετικών εξελίξεων στην οικονομία μας, ενδιαφέρον έχει να αποτυπωθούν οι τάσεις που χαρακτήρισαν τους διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη, όπως αυτές προκύπτουν από τα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών.

Η νέα έκδοση της ICAP CRIF “Κορυφαίοι Κλάδοι στην Ελλάδα” περιλαμβάνει μία σύντομη επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων για 51 επιλεγμένους κλάδους, συγκεντρώνοντας ουσιαστική πληροφόρηση που αντλείται από τις Κλαδικές Μελέτες που εκδίδει ο Όμιλός μας.

Σαφώς, με την ομαλοποίηση της αγοράς από τα μέσα σχεδόν του 2021 και την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία ο ελληνικός εταιρικός τομέας επανήλθε δυναμικά, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας του το 2021. Ανάκαμψη παρουσίασαν όλοι οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας αλλά σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας.

Ενδεικτικά, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στους κλάδους που παρουσιάζονται στην έκδοση κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα τα κόστη τους, με αποτέλεσμα να αυξήσουν το περιθώριο καθαρού κέρδους. Επιπλέον, αξιόλογη βελτίωση παρουσιάζουν και οι μέσοι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων των συγκεκριμένων κλάδων.»

Εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας

Προκειμένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των μεταβολών που χαρακτήρισαν τους ευρύτερους κλάδους της οικονομίας (βάσει κατάταξης NACE), η ICAP CRIF παραθέτει ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς (χρήσης 2021) των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ.

Από τα σχετικά δεδομένα προκύπτει ότι, το 2021 ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας του.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας αρχικά τις εταιρείες του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα (δείγμα 20.931 επιχειρήσεων) προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε σημαντικά κατά 26,2% το 2021 σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκε σε €183,0 δισ., (έναντι €145,0 δισ. το 2020).

Επισημαίνεται ότι, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και στους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Την μεγαλύτερη (ποσοστιαία) αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο κλάδος των Ξενοδοχείων – Εστιατορίων (105,8%) και ακολούθησε ο κλάδος της Ενέργειας – Ύδρευσης (53,0%). Έπονται οι κλάδοι της Μεταποίησης (31,5%) και των Λοιπών Υπηρεσιών (20,4%). Τη μικρότερη άνοδο κατέγραψε ο κλάδος των Ορυχείων – Λατομείων (7,0%).

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα του εταιρικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας), το 2021 σε σχέση με το 2020, διαπιστώνονται τα εξής:

– Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων (26,2%) ενισχύθηκαν και τα μεικτά κέρδη με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό (26,1%).

– Οι δαπάνες διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν σε αρκετά μικρότερο ποσοστό (10,9%), οι δε χρηματοοικονομικές δαπάνες διευρύνθηκαν μόλις κατά 1,8%.

– Οι παραπάνω μεταβολές συνέβαλαν στην εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν (126,8%) το 2021/2020.

– Σημαντική είναι και η αύξηση του μη λειτουργικού αποτελέσματος, κατά 69,4%.

– Οι προαναφερόμενες εξελίξεις οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των καθαρών κερδών, τα οποία διαμορφώθηκαν σε €11,8 δισ. το 2021 από €4,2 δισ. το προηγούμενο έτος.

Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των 20.931 εταιρειών (76,1%) ήταν κερδοφόρες το 2021, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν οι κλάδοι της Μεταποίησης και του Εμπορίου.

Τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Μεταποίησης

Αναφορικά με τους επί μέρους κλάδους (του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα), ένας μόνο ήταν ζημιογόνος το 2021, ενώ οι υπόλοιποι ήταν κερδοφόροι. Συγκεκριμένα, ο κλάδος των Ορυχείων – Λατομείων κατέγραψε ζημίες το 2021, σημαντικά όμως μειωμένες σε σχέση με το 2020. Οι υπόλοιποι κλάδοι εμφάνισαν εντυπωσιακή αύξηση στην κερδοφορία τους, στην πλειοψηφία δε αυτών τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν. Σε απόλυτα μεγέθη, τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Μεταποίησης (€3,71 δισ.) και ακολούθησαν οι κλάδοι του Εμπορίου (€2,97 δισ.) και των Λοιπών Υπηρεσιών (€2,16 δισ.).

Ειδικότερα, ο τομέας της μεταποίησης εμφάνισε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 31,5% το 2021/2020. Τα μεικτά κέρδη διευρύνθηκαν κατά 30,1% την ίδια περίοδο. Οι μεταβολές αυτές οδήγησαν στην σημαντική αύξηση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος (136,2%) καθώς και των καθαρών προ φόρου κερδών τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν το 2021/2020 (125,3%).

Περαιτέρω, σχετικά με τις κλαδικές τους επιδόσεις στα πλαίσια της προαναφερθείσας έκδοσης, οι μεταποιητικές εταιρείες κατανεμήθηκαν σε 22 κλάδους, βάσει της διψήφιας κατάταξης NACE (2).

Όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, επισημαίνεται η σημαντική αύξηση του τελικού καθαρού αποτελέσματος, το οποίο ανήλθε σε €2,5 δισ. το 2021, από €648 εκατ. το 2020.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του συνολικού αποτελέσματος του τραπεζικού κλάδου.

Αξιόλογη ήταν και η διεύρυνση των κερδών του κλάδου των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, το 2021 τα συνολικά έσοδα των 13 τραπεζών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση αυξήθηκαν κατά 10,7%. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση των λοιπών λειτουργικών εσόδων του κλάδου κατά 39,8% την ίδια περίοδο. Επίσης, τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν κατά 10,5% το 2021/2020. Οι παραπάνω μεταβολές οδήγησαν στη μείωση του συνολικού λειτουργικού αποτελέσματος κατά 16,8%. Από την άλλη πλευρά όμως, η καταγραφή “προβλέψεων” σημαντικά χαμηλότερων το 2021 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας από €25,4 εκατ. το 2020 σε €1,28 δισ. το 2021.

Αύξηση των οικονομικών του μεγεθών και αποτελεσμάτων παρουσίασε και ο κλάδος των ασφαλειών κατά το 2021.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,4% τα δε μεικτά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 6,2% την ίδια περίοδο.

Με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν τόσο τα λειτουργικά αποτελέσματα (8,6%) όσο και τα καθαρά κέρδη του κλάδου (8,5%).

Τέλος, σημαντική βελτίωση εμφάνισε ο σύνθετος κλάδος των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών το 2021, ο οποίος περιλαμβάνει επιχειρήσεις προερχόμενες από κλάδους συμμετοχών, χρηματοδοτικής μίσθωσης, χρηματιστηριακών συναλλαγών, factoring, κ.ά.

Το περιθώριο καθαρού κέρδους αυξήθηκε

Εκτός όμως από τα προαναφερόμενα στοιχεία, που αφορούν συνολικά τον εταιρικό τομέα (ευρύτεροι κλάδοι κατά NACE), στη συνέχεια αξιολογούνται και συγκρίνονται οι δείκτες που αφορούν επιλεγμένους κλάδους και υποκλάδους οικονομικής δραστηριότητας (τα δεδομένα των οποίων αναλύονται στις Κλαδικές Μελέτες της ICAP CRIF).

Οι συγκρίσεις – κατατάξεις που παρουσιάζονται στη συνέχεια, αφορούν αποκλειστικά τους επιλεγμένους κλάδους που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση . Από την επεξεργασία των βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών  των επί μέρους κλάδων, προκύπτουν οι πέντε κορυφαίοι κλάδοι όσον αφορά στους δείκτες Κερδοφορίας, Αποδοτικότητας και Χρηματοοικονομικής Διάρθρωσης.

Συγκρίνοντας τους μέσους δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας των επιλεγμένων κλάδων του 2021 σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες του 2020 (των ιδίων κλάδων) διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση του δείκτη καθαρής κερδοφορίας. Ειδικότερα, το περιθώριο καθαρού κέρδους αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2021- 2020, ενώ τα περιθώρια μικτού κέρδους και κερδών EBITDA δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ βελτίωση εμφάνισε και ο μέσος δείκτης της αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων (κατά 1,2 ποσ. μον.).

Η χρηματοοικονομική διάρθρωση των επιχειρήσεων, εκφραζόμενη με τη σχέση Ξένων προς Ίδια κεφάλαια, παρέμεινε στάσιμη τη διετία 2021-2020.

Εν κατακλείδι, η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας το 2021 αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του ελληνικού εταιρικού τομέα, ο οποίος επανήλθε δυναμικά πετυχαίνοντας αξιόλογες επιδόσεις. Αρκετοί κλάδοι κατάφεραν να καλύψουν, σε σημαντικό βαθμό, τις απώλειες που κατέγραψαν το 2020.

Η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, συνεχίσθηκε και το 2022, παρά τις επικρατoύσες δύσκολες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο (ενεργειακή κρίση, αύξηση πληθωρισμού, πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας κλπ.). Σε τι βαθμό επηρεάστηκαν διάφοροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας της χώρας θα διαπιστωθεί από την αντίστοιχη ανάλυση των ισολογισμών των εταιρειών για το οικονομικό έτος 2022.

Αναφορικά με το τρέχον έτος (2023), οι εκτιμήσεις ελληνικών και διεθνών οργανισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, ωστόσο αναμένεται χαμηλότερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα