Καυτές προμηνύονται οι εξελίξεις στην κούρσα διεκδίκησης της Κωτσόβολος με τον κύκλο των «μνηστήρων» να διευρύνεται.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κατά την οποία η Citi για λογαριασμό της μητρική Currys παρέχει μια πρώτη ενημέρωση στους πιθανούς ενδιαφερόμενους, η ΔΕΗ αποτελεί τη νέα προσθήκη στη λίστα των διεκδικητών της Κωτσόβολος.
Παρότι πηγές κοντά στη διοίκηση της ΔΕΗ αποφεύγουν να κάνουν κάποιο σχόλιο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, οι πληροφορίες λένε ότι ο ισχυρότερος όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά για την εξαγορά του κορυφαίου παίκτη στην εγχώρια αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Το εκτεταμένο και σωστά τοποθετημένο πανελλαδικά δίκτυο καταστημάτων που διαθέτει η Κωτσόβολος υποστηριζόμενο από σύγχρονα logistics είναι ένα σημαντικό δέλεαρ για τη ΔΕΗ, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει το μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο, πρωταγωνιστή στην πράσινη μετάβαση.
ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος
Όπως λοιπόν συμβαίνει με αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής ρεύματος στο εξωτερικό, το σίγουρο είναι χρειάζεται ισχυρή παρουσία στο retail, μια κίνηση που έχει δρομολογηθεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι έμπρακτο ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος.
Άλλωστε η ΔΕΗ πρέπει να χάσει πελάτες, για να σταματήσει να είναι ο δεσπόζων προμηθευτής, χωρίς όμως να ανακοπεί η αύξηση των εσόδων της. Δημιουργώντας λοιπόν νέες ροές στη βάση μιας μακρόχρονης πελατοκεντρικής προσέγγισης, εν δυνάμει αντισταθμίζει τις απώλειες.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας παρά την αποδυνάμωση των μεριδίων της κατά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 55,38%, ενώ στη χαμηλή τάση, δηλαδή νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέχει το 63,5%. Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να μειωθεί προς όφελος του ανταγωνισμού.
Ποιοι άλλοι ορέγονται τη «μεγάλη μπουκιά»
Προς το παρόν ο κύκλος των «μνηστήρων» της Κωτσόβολος σε επίπεδο ξεκάθαρων δηλώσεων δεν είναι μεγάλος, καθώς μόνο η οικογένεια Γεράρδου έχει ανοίξει τα χαρτιά της, δηλώνοντας παρών στη διαδικασία.
Η αλυσίδα Πλαίσιο, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους «παίκτες» στην ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, χαρτογραφεί όλες τις παραμέτρους σχετικά με Κωτσόβολος, και «αν είναι σωστές και ευνοϊκές γιατί να μην το πάρουμε;» είχε δηλώσει προ ημερών ο κος Κωνσταντίνος Γεράρδος, αντιπρόεδρος και CEO της εταιρείας. Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «αν δεν είναι ευνοϊκές δεν θα προχωρήσουμε σε τίποτα.»
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο έτερος μεγάλος «παίκτης» του κλάδου, η Public, που ολοκληρώνει τη διαδικασία συγχώνευσης με τη MediaMarkt, δεν είναι αδιάφορος.
Και στις δύο περιπτώσεις, η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι», κάτι που δεν συμβαίνει εάν τελικά η ΔΕΗ αποφασίσει να καταθέσει προσφορά.
Χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις φήμες, στους «μνηστήρες» ακούγεται ότι περιλαμβάνεται και η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, η οποία δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία στη λιανική και άρα η Κωτσόβολος θα μπορούσε να της προσφέρει αυτή την ευκαιρία.
Εκτός όμως από τους πιθανούς ενδιαφερόμενους υπάρχουν και εκείνοι που δεν κάνουν… όρεξη για τη «μεγάλη μπουκιά» της Κωτσόβολος. Στους μη ενδιαφερόμενους λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Φουρλής, η οποία πριν από περίπου 20 χρόνια είχε πουλήσει την Κωτσόβολος στην Dixons προς 167 εκατ. ευρώ, αλλά και η Ιdeal Holdings, που λειτουργεί με διαφορετικό μοντέλο.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο η μητρική Currys αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πουλήσει την εν Ελλάδι θυγατρική της αν δεν προσφερθεί το κατάλληλο τίμημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κωτσόβολος είναι μια μεγάλη εταιρεία με μηδενικό δανεισμό, 95 καταστήματα, τζίρο 733 εκατ. ευρώ, EBITDA κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, EBIT 20,7 εκατ. ευρώ και ταμείο 82,8 εκατ. ευρώ, κατά συνέπεια η αποτίμηση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 280-320 εκατ. ευρώ αναφέρεται από στελέχη της αγοράς.
Latest News
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Ημέρα Ελλάδος - Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης - «Ελληνική» η λήξη των συναλλαγών
Η «ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΜΕΡΙΚΗΣ: GREEK AMERICAN ISSUER DAY» πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του 26th Annual Capital Link Invest in Greece Forum Series titled "Greece - Speeding Ahead Post Investment Upgrade"
Διαμεσολάβηση για την χορήγηση στεγαστικών δανείων με ένα κλικ
Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες - Η FinTHESIS ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας της στην Ελλάδα, με άδεια της ΤτΕ
Πού ανοίγει η ελβετική IWG τρία νέα κτίρια γραφείων με την ώρα
Η ελβετική IWG επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα με τρία νέα κέντρα ευέλικτων χώρων εργασίας
Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου
Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές
Έρχονται νέες μειώσεις στα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα - Ο ρόλος της ΕΚΤ
Τα βλέμματα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις στα δάνεια
Το παράδοξο φαινόμενο με το γάλα – Τι συμβαίνει με τις τιμές και την κατανάλωση
Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση γάλακτος στην εγχώρια αγορά – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Circana
EasyJet: Αυξάνει τα δρομολόγια της στην Αθήνα - Ο νέος στόχος για επιβάτες το 2025
Η EasyJet επανατοποθετείται στην ελληνική τουριστική αγορά ανεβάζοντας το καλοκαίρι σε 15 τον αριθμό των δρομολογίων από Αθήνα - Σενάριο και για βάση στο «Ελ. Βενιζέλος»
Χρονιά ανάκαμψης το 2024 για τη Goldair
Μέσα στο 2024 η Goldair πρόσθεσε δυο ακόμα εμπορικές συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες για εξαγωγή εμπορευμάτων στις αγορές της Κίνας και του Ισραήλ
ΔΕΗ: Στις 13 Δεκεμβρίου η ακύρωση του προγράμματος buy back μετοχών
Με την απόφαση της ΓΣ της ΔΕΗ, μειώνεται ο συνολικός αριθμός των μετοχών από 382.000.000 σε 369.270.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, λόγω ακύρωσης 12.730.000 ιδίων μετοχών