Βροχή πέφτουν οι ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα τύπου Airbnb σε Ρόδο και Κέρκυρα μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που υπέστησαν τα νησιά.

Πλέον, τίθεται εν αμφιβόλω η τουριστική περίοδος, καθώς όπως αναφέρουν επιχειρηματικοί φορείς μεγαλώνει συνεχώς το πλήγμα σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Ρόδος: Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό – Ακυρώσεις αφίξεων σε όλο το νησί

Εκτός από τις ακυρώσεις που έχουν προχωρήσει οι tour operators, υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ακυρώσει κρατήσεις έως και τα μέσα Αυγούστου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καταλύματα τύπου Airbnb. Υπολογίζεται πως οι πληρότητες με τους ρυθμούς που γίνονται οι ακυρώσεις να πέσουν στο 60% από 90% και άνω που ήταν πριν την πυρκαγιά.

Οι φόβοι

Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν φόβους πως ίσως χρειαστεί να κλείσουν ολόκληρα τουριστικά συγκροτήματα στις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.

Η αγωνία στους ντόπιους επαγγελματίες είναι μεγάλη, αφού η απώλεια του καλύτερου κομματιού της σεζόν (high season) ισοδυναμεί με καταστροφή.

Όπως όλα δείχνουν, ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής σεζόν έχει χαθεί, ενώ η έκταση της καταστροφής αναμένεται να γίνει πιο σαφής τις επόμενες ημέρες.

Πολλοί τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι έχουν γίνει ακυρώσεις κρατήσεων στη Ρόδο, και μάλιστα όχι μόνο σε μονάδες που είναι κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού. Αυτή η τάση εξηγείται από τον φόβο πολλών ταξιδιωτών μήπως εκδηλωθούν νέες πυρκαγιές σε άλλες περιοχής του νησιού που έως τώρα δεν έχουν πληγεί.

Ωστόσο, πλήθος τηλεφωνημάτων γίνονται από πελάτες που ζητούν ενημέρωση για την εικόνα της φωτιάς σε Ρόδο και Κέρκυρα προτού ταξιδέψουν.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η ταξιδιωτική κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί με χαμηλότερους ρυθμούς λόγω του φόβου των τουριστών.

Στην Κέρκυρα επικρατεί πάγωμα κρατήσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα Airbnb, ενώ βροχή πέφτουν τα τηλέφωνα και τα email από ταξιδιωτικούς πράκτορες οι οποίοι ζητούν να μάθουν την κατάσταση στο νησί και αν είναι ασφαλές για διακοπές.

Η Fitch για πυρκαγιές και τουρισμό

Για τον τουρισμό η Fitch εκτιμά ότι οι τρέχουσες ακυρώσεις και οι αλλαγές στα προγράμματα πτήσεων θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες.

Οι αεροπορικές συνήθως δεν είναι υπόχρεες για την επιστροφή χρημάτων σε ό,τι αφορά ακυρώσεις εισιτηρίων, για πτήσεις προς περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές βάσει του κανονισμού ΕΕ 261. Μέχρι στιγμής, ελάχιστες αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς προορισμούς που επηρεάζονται από αυτό το εύφλεκτο σκηνικό.

Βέβαια, εάν οι οι πυρκαγιές, αρχίζουν να λαμβάνουν μια πιο συχνή διάσταση, θα μπορούσαν να έχουν έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια των τουριστών στις πληγείσες περιοχές. Κατά συνέπεια, η Fitch αναμένει ότι οι τουριστικές ροές θα μετατοπιστούν σε λιγότερο πληγείσες περιοχές, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Αίγυπτο και την Τουρκία, χωρίς να επηρεαστεί η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός