Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν άλμα την Παρασκευή, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) εξέπληξε τις αγορές αναπροσαρμόζοντας τη νομισματική της πολιτική, πριν απωλέσουν τα κέρδη τους. Οι επενδυτές χωνεύουν επίσης κάποια οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη, τα οποία έδειξαν ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ επέδειξαν απροσδόκητη ανθεκτικότητα το δεύτερο τρίμηνο.

Η BoJ διατήρησε σήμερα Παρασκευή τις προβλέψεις της, κάτι που επέτρεψε στην 10ετή απόδοση να κινηθεί υψηλότερα κατά 0,5% από τον στόχο του 0%, αλλά εξέπληξε τις αγορές λέγοντας ότι αυτά θα είναι πλέον «οι βάσεις αναφορές» και όχι «τα αυστηρά όρια». Επίσης σηματοδότησε ότι θα ανεχόταν μια άνοδο στο 1%. Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα ετών, στο 0,579% και τελευταία διαπραγματευόταν με στο 0,57%.

Η αλλαγή προκάλεσε αναταραχή στα ομόλογα της ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας να σημειώνει άνοδο άνω των 10 μονάδων βάσης (bps) στο 2,554%. Στη συνέχεια υποχώρησε και σημείωσε τελευταία άνοδο 2 μ.β. στο 2,46%.

Οι Ιάπωνες επενδυτές κατέχουν μεγάλα ποσά εξωτερικού χρέους χάρη στις παραδοσιακά υψηλές αποταμιεύσεις και τα χαμηλά επιτοκίων στη χώρα τους. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν, όπως ανέφερε το Reuters, ότι ένα άλμα στις αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων θα μπορούσε να κάνει τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία πιο ελκυστικά, προκαλώντας βίαια αποεπένδυση από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές