Καθοδικά ξέσπασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μία εβδομάδα που οι κινήσεις σε στενό εύρος ήταν η βασική στρατηγική βραχυπρόθεσμου trading. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,87% στις 1.333,86 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 90 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες ήταν της τάξεως του 0,40%.

Μετά από μία εβδομάδα παλινδρόμησης μεταξύ 1.335 και 1.351 μονάδων, το ΧΑ έδωσε τη διόρθωση που ανέμεναν πολλοί, καθώς τα σημάδια κόπωσης στα υψηλά του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή. Έτσι, πολλά χαρτοφυλάκια πήραν μέρος των κερδών του Ιουλίου, με το βασικό όμως μήνυμα να είναι εκείνο της συσσώρευσης και της αφομοίωσης των επιπέδων. Και η θερινή ραστώνη που σταδιακά «κυριεύει» πολλά ενεργά χαρτοφυλάκια βοήθησε σήμερα, καθώς πέραν ορισμένων αποτελεσμάτων από εισηγμένες, η εποχή δεν προσφέρεται για μεγάλες κινήσεις.

ΗΠΑ: Υψηλό 9 ετών στη βενζίνη – Παγκόσμιο πληθωριστικό καμπανάκι

Πάντως, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά ανέμεναν μία διόρθωση μετά και την αδυναμία που παρατηρήθηκε αυτήν την εβδομάδα, με την κόπωση των αγοραστών να ήταν εμφανής. Αλλά αυτή η διόρθωση, ακόμη και αν χαλάσει τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν απειλεί επουδενί την bull market στην οποία βρίσκεται το ΧΑ από τον Οκτώβριο του 2022 και προφανώς θα κορυφωθεί με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως σχολιάζουν επίσης εγχώριοι αναλυτές, οι διορθωτικές πιέσεις της αγοράς δεν συνδέονται με αλλαγές στο κλίμα, παρά μόνο στην κατοχύρωση κερδών που ομολογουμένως είναι πολύ ελκυστικά για να μείνουν σε μια αγορά που μπαίνει στην καρδιά της θερινής ραστώνης. Και αυτές οι κατοχυρώσεις θα έχουν όρια, αφού ουδείς θέλει να μείνει έξω από τη Λ. Αθηνών με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, αφού από το τέλος του καλοκαιριού η χώρα θα μετρά αντίστροφα για την πολυπόθητη ανακοίνωση.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Τιτάν και Aegean δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε Πειραιώς, Quest, Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola, Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Εθνική. Μικρή ήταν η πτώση σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Cenergy, ενώ θετικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +1,92% και ο Ελλάκτωρ στο +2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών