Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα ισχυρά κέρδη της Πέμπτης, με τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις αποφάσεις της Bank of Japan νωρίτερα, να επιδρούν στο κατά τα άλλα θετικό κλίμα αυτής της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,15% στις 7.704 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,34% στις 16.349 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,38% στις 7.436 μονάδες.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε νωρίτερα ότι θα «διεξάγει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων με μεγαλύτερη ευελιξία, θεωρώντας τα ανώτερα και κατώτερα όρια του εύρους ως αναφορές, όχι ως άκαμπτα όρια, στις πράξεις της αγοράς της». Οι παγκόσμιες αγορές είναι ευαίσθητες στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία, λόγω της μακροχρόνιας ιδιότητάς της ως το μεγαλύτερο κράτος-πιστωτής στον κόσμο.

Πάντως, υποστηρικτικά λειτουργεί η ανακοίνωση ότι το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα εθνικά στατιστικά στοιχεία, πολύ πάνω από την πρόβλεψη για 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0,1% το πρώτο τρίμηνο.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Παρασκευή τοποθετούν τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία στο 4,3% τον Ιούλιο, ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το 4,5% τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός ήταν 5% σε εναρμονισμένη βάση με την ΕΕ.

Τα στοιχεία θα θεωρηθούν ως ενθαρρυντικό σημάδι για την ευρωζώνη, δεδομένης της οικονομικής στασιμότητας στη Γερμανία και των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων.

Επίσης, τ ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Ιούλιο, υψηλότερα από το 1,9% του Ιουνίου. Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού προήλθε ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των τουριστικών πακέτων, καθώς και της βραδύτερης μείωσης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μειώθηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανέβηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές