Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επετεύχθη μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης της Αργεντινής, για την αποδέσμευση περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την ολοκλήρωση της πέμπτης και έκτης αξιολόγησης του προγράμματος δανεισμού συνολικού ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενέργεια: Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΕΕ και Αργεντινή

Η συμφωνία, η οποία χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, χαλαρώνει ορισμένες απαιτήσεις του προγράμματος επειδή μια καταστροφική ξηρασία έχει δημιουργήσει ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Αργεντινή, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν ορισμένοι οικονομικοί στόχοι στο τέλος Ιουνίου.

Ο συνδυασμός της πέμπτης και έκτης δόσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη παροχή κεφαλαίων προς το Μπουένος Άιρες. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εξετάσει τη συμφωνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

A demonstrator holds up an Argentine flag with words that read “Our country is in danger – No to the (International Monetary Fund) IMF” during a protest against the government’s economic measures in Buenos Aires, Argentina September 6, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci

Δύσκολη η κατάσταση

Το Ταμείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «από την τέταρτη αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος τον Μάρτιο, η οικονομική κατάσταση της Αργεντινής έχει καταστεί πολύ δύσκολη λόγω των μεγαλύτερων από τις αναμενόμενες επιπτώσεις της ξηρασίας, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές και τα δημοσιονομικά έσοδα».

«Υπήρξαν επίσης αποκλίσεις και καθυστερήσεις στην πολιτική, οι οποίες συνέβαλαν στην έντονη εγχώρια ζήτηση και σε ένα ασθενέστερο εμπορικό ισοζύγιο», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Για να διατηρηθεί η ζήτηση για το νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, η συμφωνία καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής παραμένουν «επαρκώς θετικά σε πραγματικούς όρους».

Η συμφωνία απαιτεί μια πιο σταδιακή συσσώρευση αποθεματικών, με στόχο τη συγκέντρωση περίπου 1 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2023, σε σύγκριση με τον στόχο των 8 δισ. δολαρίων που είχε τεθεί τον Μάρτιο.

Η συμφωνία καλεί την Αργεντινή να περιορίσει τη ζήτηση για εισαγωγές με νέους φόρους συναλλάγματος για τα εισαγόμενα αγαθά και να ενισχύσει τους ελέγχους των δαπανών. Ωστόσο, ο στόχος για το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα της Αργεντινής το 2023 παραμένει αμετάβλητος στο 1,9% του ΑΕΠ, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή