«Πολύ ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, τα ενδιάμεσα δεδομένα μιας βασικής δοκιμής φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Όπως σημειώνει το Reuters, ωστόσο, ο ίδιος δεν εξήγησε γιατί η εταιρεία του δεν είχε δηλώσει τα αποτελέσματα ως «κλινικώς σημαντικά».

Καρκίνος: Πώς «αόρατα» ποντίκια μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά τις έρευνες

Οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας υποχώρησαν έως και 8% νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η εταιρεία δημοσίευσε ενδιάμεσα στοιχεία από την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου ενός πειραματικού φαρμάκου ακριβείας που ονομάζεται datopotamab deruxtecan.

Τότε, οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι η εταιρεία δεν χαρακτήρισε τα δεδομένα «κλινικώς σημαντικά», καθώς αυτό ενδέχεται να υποδεικνύει ότι τα οφέλη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικά όσο ελπίζαμε.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, ο Σοριό δήλωσε ότι, όταν ανακοινωθούν τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής, οι άνθρωποι θα καταλάβουν γιατί η εταιρεία δεν τα χαρακτήρισε εξαρχής ως «κλινικώς σημαντικά», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι επειδή βλέπουμε το σύνολο των δεδομένων», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία τα είχε περιγράψει τα ευρήματα ως «στατιστικώς θετικά».

Προς τον FDA

Η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει με το σχέδιό της να καταθέσει τα δεδομένα της δοκιμής στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), καθησυχάζοντας κάποιες ανησυχίες των επενδυτών.

Σε ενημέρωση των αναλυτών, η Susan Galbraith, εκτελεστική αντιπρόεδρος της έρευνας και ανάπτυξης ογκολογίας, δήλωσε ότι η ανταπόκριση του FDA στα δεδομένα μέχρι στιγμής ήταν «ενθαρρυντική».

Τα στελέχη που συμμετείχαν στην ενημέρωση δεν ανέφεραν πότε θα ανακοινωθούν τα τελικά δεδομένα, σε ποιο ιατρικό συνέδριο ή πότε η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για έγκριση του φαρμάκου στη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus