Ένα χάπι φαίνεται ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου από μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, εφόσον λαμβάνεται καθημερινά έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, σύμφωνα με τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής.
Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα στο Σικάγο, στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τύπος καρκίνου που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο, περίπου 1,8 εκατ. κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο.
Καρκίνος: Κενά στην εθνική στρατηγική για την αντιμετώπισή του
Η οσιμερτινίμπη, φάρμακο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία AstraZeneca, (κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Tagrisso), στοχεύει μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα, τον μη μικροκυτταρικό (ΜΜΚΠ) σε ασθενείς που εμφανίζουν μια ιδιαίτερη μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή στον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF), εμφανίζεται στο 10-25% των ασθενών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και στο 30-40% στην Ασία.
Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 680 ασθενείς σε στάδια από 1b έως 3a, από 20 χώρες. Οι ασθενείς υποβάλλονταν πρώτα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια οι μισοί λάμβαναν το φάρμακο και οι υπόλοιποι ένα ψευδοφάρμακο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Σε όσους λάμβαναν το φάρμακο παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 51%, σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Στην πενταετία, το 88% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο ήταν ακόμη ζωντανοί, σε σύγκριση με το 78% εκείνων που πήραν το ψευδοφάρμακο.
Τα στοιχεία αυτά είναι «εντυπωσιακά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρόι Χερμπστ, του Πανεπιστημίου του Γέιλ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα στο συνέδριο. Το φάρμακο εμποδίζει τις μεταστάσεις στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα οστά, ανέφερε επίσης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Περίπου το ένα τρίτο αυτών των μη μικροκυτταρικών καρκίνων που πνεύμονα είναι χειρουργήσιμοι, σημείωσε.
«Είναι δύσκολο να εκτιμήσω κατά πόσο είναι σημαντικά τα αποτελέσματα», σχολίασε ωστόσο ο Νέιθαν Πένελ, του Κλινικού Ιδρύματος του Κλίβελαντ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έχουμε μπει στην εποχή των εξατομικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς σε πρώιμο στάδιο» και «θα έπρεπε να κλείσουμε την πόρτα σε πανομοιότυπες θεραπείες για όλους», πρόσθεσε.
Η οσιμερτινίμπη κυκλοφορεί ήδη σε δεκάδες χώρες και έχει χορηγηθεί σε σχεδόν 700.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την εταιρεία AstraZeneca. Στις ΗΠΑ, δόθηκε έγκριση το 2020, με βάση προηγούμενα στοιχεία που έδειχναν ότι βελτίωνε τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών χωρίς υποτροπή του καρκίνου. Ο Ρόι Χερμπστ εξήγησε ότι δεν έχουν υιοθετήσει όλοι οι γιατροί τη θεραπεία αυτή, γιατί περίμεναν τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης μελέτης.
Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξετάζονται οι ασθενείς για να διαπιστώνεται εάν φέρουν τη μετάλλαξη EGF. «Διαφορετικά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα θεραπεία», τόνισε ο ογκολόγος.
Στις παρενέργειες της οσιμερτινίμπης περιλαμβάνονται η κόπωση, τα εξανθήματα και η διάρροια.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας