Ετοιμος για νέες μπίζνες εμφανίζεται το αφεντικό των μισθοφόρων της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος παραμένει ενεργός παρά την αποτυχημένη ανταρσία κατά της ηγεσίας του ρωσικού στρατού τον προηγούμενο μήνα.

Ο Πριγκόζιν χαιρέτισε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νίγηρα ως καλή είδηση και προσέφερε τις υπηρεσίες των μαχητών του για την αποκατάσταση της τάξης, όπως αναφέρει το Reuters.

Πριγκόζιν: Επίσημη εμφάνιση στην Αγία Πετρούπολη με τον πρεσβευτή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

«Κλείνει το μάτι» στο Νίγηρα

«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτε άλλο από τον αγώνα του λαού του κόντρα στους αποικιοκράτες του. Με τους αποικιοκράτες που προσπαθούν να τους επιβάλουν τους κανόνες ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που βρισκόταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε το ηχητικό μήνυμα, που αναρτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Telegram και αποδίδεται στον Πριγκόζιν.

Ο ομιλητής είχε τον ίδιο χαρακτηριστικό τονισμό στα ρωσικά με το αφεντικό της Wagner, αν και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει με βεβαιότητα ότι ήταν αυτός.

«Σήμερα ο Νίγηρας κερδίζει ουσιαστικά την ανεξαρτησία του. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν αναμφίβολα από τους πολίτες του Νίγηρα και από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η διακυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι αυτό: ξεφορτώθηκαν τους αποικιοκράτες», ανέφερε το μήνυμα.

Η χώρα, μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, η οποία όμως διαθέτει και μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου, ανακήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της από την πρώην αποικιοκράτη Γαλλία το 1960.

Ενεργός στην Αφρική

Το φωνητικό μήνυμα ήταν το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ο Πριγκόζιν και οι άνδρες του παραμένουν ενεργοί στην Αφρική, όπου εξακολουθούν να έχουν συμβόλαια σε ορισμένες χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), και επιθυμούν να επεκταθούν.

Ο 62χρονος Πριγκόζιν φαίνεται να συνεχίζει να απολαμβάνει ελευθερία κινήσεων, παρά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουνίου.

Η δημοσιοποίηση του φωνητικού μηνύματος συνέπεσε με τη δημοσίευση στο Telegram τουλάχιστον δύο φωτογραφιών που δείχνουν τον Πριγκόζιν να συναντά Αφρικανούς αξιωματούχους στη διήμερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.

Αναλυτές δήλωσαν ότι οι εμφανίσεις του Πριγκόζιν έδειξαν ότι η Wagner θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην προώθηση της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου στην Αφρική.

«Ναι, είναι παράξενο το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν επέστρεψε στη Ρωσία, και προφανώς έχει επιστρέψει αρκετές φορές. Αλλά είναι επίσης σύμφωνο με τους στόχους τόσο της Wagner όσο και της Ρωσίας να προβάλλουν την κανονικότητα δήλωσε η Catrina Doxsee, εμπειρογνώμονας στη δεξαμενή σκέψης CSIS των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή