«Κρίσιμες» επιχειρήσεις λαθρεμπορίας χρυσού από τη μισθοφορική ομάδα Wagner με επικεφαλής τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν κρατούν στη ζωή την οικονομία της Ρωσίας.

Αυτό αποκαλύπτει έκθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία ο όμιλος Wagner διακινεί λαθραία «σημαντικές» ποσότητες πολύτιμου μετάλλου από το Σουδάν.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία υποστηρίζει ταυτόχρονα την παραστρατιωτική ομάδα RSF του Σουδάν και τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τότε που ξέσπασε σύγκρουση μεταξύ των στρατιωτικών φατριών τον Απρίλιο, ανέφερε η επιτροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wagner έχει απορροφήσει μεγάλες ποσότητες χρυσού για να στηρίξει τη ρωσική οικονομία, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Το μέλλον για την Wagner είναι αβέβαιο μετά από την αποτυχημένη στάση τον περασμένο μήνα. Ο Πριγκόζιν έχει διαμηνύσει ότι οι μαχητές του δεν θα παίξουν άλλο ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας –προς το παρόν– αλλά «δεν θα υπάρξει μείωση των προγραμμάτων [της Wagner] στην Αφρική».

Η έκθεση επέκρινε επίσης την απάντηση της κυβέρνησης την τελευταία δεκαετία στην αναδυόμενη απειλή που θέτει η Wagner και άλλες μισθοφορικές εταιρείες. Ο κίνδυνος από τις δραστηριότητές τους έχει «υποτονιστεί και υποτιμηθεί», καθώς και οι επιπτώσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης, αναφέρεται.

Η επιτροπή ζήτησε η Wagner να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, και τόνισε ότι οι δραστηριότητές της στο Σουδάν ήταν «κυρίως» μη πολεμικές. Αντίθετα, εστίασε στην παροχή μιας δύναμης υποστήριξης για το καθεστώς Μπασίρ και στη διαφύλαξη των επιχειρηματικών συμφερόντων του.

Ταυτόχρονα με τη διατήρηση «στενών δεσμών» με τον στρατό του Σουδάν, η Wagner παρείχε επίσης στο RSF εκπαίδευση και πληροφορίες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Φαίνεται να παραμένει ενεργή στο Σουδάν, υποστηρίζοντας παραστρατιωτικούς αντάρτες [το RSF] στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η οποία ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023», αναφέρεται. «Οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίας χρυσού της Wagner από το Σουδάν είναι σημαντικές, με έναν [αναλυτή] να τις αποκαλεί κρίσιμες για την ικανότητα της Ρωσίας να αντέξει τις σημαντικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της για την παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία».

Η έκθεση αποκαλύπτει το εύρος και το βάθος της εμπλοκής της Wagner στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και επικρίνει ιδιαίτερα τη βρετανική κυβέρνηση επειδή είναι «εξαιρετικά εφησυχασμένη» σχετικά με τις δραστηριότητες του ομίλου για σχεδόν 10 χρόνια.

Εκτός από το Σουδάν και τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία, η έκθεση ανέφερε ότι μισθοφόροι της Wagner δραστηριοποιούνται στη Συρία, σην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Λιβύη, στη Μοζαμβίκη και στο Μάλι.

Προειδοποίησε ότι οι μισθοφορικές εταιρείες είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος, με περισσότερες κυβερνήσεις να επιδιώκουν τη δημιουργία τους σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Η έκθεση –η οποία κατονόμασε επίσης διάφορους μισθοφόρους της Wagner για τους οποίους σημειώνεται ότι θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις– ζητούσε μια πιο συντονισμένη απάντηση από την κυβέρνηση και ανέφερε ότι μια ειδική ομάδα θα έπρεπε να είχε συσταθεί το αργότερο μέχρι το 2016.

Η επιτροπή καλεί την βρετανική κυβέρνηση να αξιολογήσει επειγόντως εάν τηρείται το όριο για κυρώσεις κατά των ιδιωτών και οντοτήτων που κατονομάζονται στην έκθεση. Η έκθεση προτρέπει την κυβέρνηση να κινηθεί γρηγορότερα και πιο σκληρά όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων σε παράγοντες που συνδέονται με την Wagner και να εξετάσει το ενδεχόμενο δράσης κατά των μη στρατιωτικών δυνάμεων και των εταιρικών «αχυρανθρώπων».

Επίσης, χαρακτήρισε ανεπαρκές το τρέχον εθελοντικό μοντέλο ρύθμισης Pτων μισθοφορικών εταιρειών και ανέφερε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν επειγόντως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποτρέπονται «δραστηριότητες ανυπόληπτων εταιρειών» που είναι «επιζήμιες για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η πρόεδρος της επιτροπής Ασίλσια Κερνς είπε ότι η έκθεση «ορόσημο» «εκθέτει το σκοτεινό υπογάστριο ενός δικτύου που μέχρι πρόσφατα ευδοκιμούσε στη σκιά».

«Στα 10 χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου Wagner, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε μια συνεκτική στρατηγική και οι προσπάθειες για την ουσιαστική αντιμετώπιση της Wagner ήταν ανύπαρκτες. Αυτό επέτρεψε στο δίκτυο να αναπτυχθεί, να απλώσει τα πλοκάμια του βαθιά στην Αφρική και να εκμεταλλευτεί χώρες εξουθενωμένες λόγω σύγκρουσης ή αστάθειας».

Προστίθεται ακόμη πως «ανησυχούμε βαθύτατα για τη θλιβερή έλλειψη κατανόησης της κυβέρνησης για την κυριαρχία της [Wagner] πέρα από την Ευρώπη, ιδιαίτερα για την επιρροή της στα αφρικανικά κράτη. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αποτυχία της ενωμένης κυβέρνησης. Οι υπουργοί φαίνεται να αρνούνται τις συνέπειες της αποτυχίας να αντιμετωπιστεί αυτό το κακόηθες επιχειρηματικό μοντέλο προτού τεθεί σε εφαρμογή».

«Εάν θέλουμε να υπονομεύσουμε τις λειτουργίες του δικτύου Wagner, πρέπει να κόψουμε τον πλούτο του δικτύου στην πηγή του. Καλούμε την κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οργανισμούς και άτομα που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την Wagner – πιο γρήγορα και πιο σκληρά από πριν».

Αναφέρεται, δε, ότι στον απόηχο της 24ωρης αποτυχημένης στάσης, «οι μελλοντικές εκδηλώσεις του δικτύου Wagner είναι αβέβαιες». Αυτό το έχει αφήσει στο “πιο ευάλωτο σημείο της – και το ρολόι τρέχει”, πρόσθεσε. «Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή