
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη, είχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά.
Τον κ. Τσούνη πλαισίωναν ο αντιναύαρχος και διοικητής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ Thomas Ishee, ο ταξίαρχος Andrew Priddy και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Στον Πειραιά το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του κόσμου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «αντικείμενο της εποικοδομητικής συνάντησης και της στοχευμένης συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής, ήταν η επιβεβαίωση της σημαντικής παροχής βοήθειας από τις ΗΠΑ σε εναέρια μέσα, προκειμένου να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας».
Σημειώνεται ότι η Αμερική ήδη συμβάλλει στο έργο κατάσβεσης με 4 ελικόπτερα Βlackhawks με συνολικά 3 κάδους πυρόσβεσης, ενώ αναμένονται και 3 Chinook.
Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για βοήθεια με βαρύτερου τύπου αεροσκάφη
Ταυτόχρονα, από πλευράς ΗΠΑ υπογραμμίστηκε η ετοιμότητα για παροχή βοήθειας με βαρύτερου τύπου αεροσκάφη, εφόσον παραστεί ανάγκη.
«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Στείλαμε Chinooks και Blackhawks, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό στρατό, την Ελληνική Ακτοφυλακή, το υπουργείο του κυρίου Κικίλια, το Δασαρχείο και το Πυροσβεστικό Σώμα στην κατάσβεση αυτών των πυρκαγιών», δήλωσε ο Τζορτζ Τσούνης.
«Μόλις προσγειώσαμε τρία Chinooks, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα. Και υπάρχουν στην περιοχή, έτοιμα να φύγουν, 4 ακόμη μεγαλύτερα μέσα τα οποία έχουμε τοποθετήσει σε πλοία, σε περίπτωση που συμβεί κάτι επιπλέον», σημείωσε και προσέθεσε ότι τα μέσα που ήρθαν σήμερα και βρίσκονται στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου είναι πολύ μεγαλύτερα και με περισσότερες ικανότητες, με μεγαλύτερες δεξαμενές νερού από αυτές των Blackhawks.
«Τα Chinooks θα επιχειρήσουν αύριο, αλλά έχουμε και άλλα μέσα σε πλοία στο Νότιο Αιγαίο σε περίπτωση που συμβεί κάτι περαιτέρω. Αυτό θα επιτρέψει στο Πυροσβεστικό Σώμα να αξιοποιήσουν ελληνικά μέσα κατάσβεσης σε άλλες περιοχές, διότι εμείς θα αναλάβουμε μέρος του έργου τους», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.
Η αναφορά Τσούνη στους δύο «γενναίους» πιλότους
Ο κ. Τσούνης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρυστο, «αυτών των δύο γενναίων που γνώριζαν τους κινδύνους, αλλά παρά ταύτα με ηρωισμό προσπαθούσαν να σβήσουν τις πυρκαγιές», όπως είπε, ενώ ευχαρίστησε «τους ήρωες, άντρες και γυναίκες, που δουλεύουν μέρα – νύχτα για την κατάσβεση των 667 πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα».
«Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ζουν εδώ, γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τον ηρωισμό τους και τις προσπάθειές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα ήθελα να πω ότι ο πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης και ο υπουργός κύριος Κικίλιας έχουν επιδείξει σπουδαία ηγεσία και είχαμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα σε αυτή την ώρα ανάγκης», κατέληξε ο κ. Τσούνης.
Κικίλιας: «Σημαντική η βοήθεια των ΗΠΑ σε εναέρια μέσα»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι «στο πρόσωπο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του κυρίου Γιώργου Τσούνη, θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη, σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρει σε μία δύσκολη περίοδο πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Εξήγησα αναλυτικά και τις προηγούμενες μέρες ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε 667 πυρκαγιές, και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος».
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «η βοήθεια είναι σημαντική σε εναέρια μέσα και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα σχεδιασμό στο πώς μπορούμε να τοποθετήσουμε τις δικές μας δυνάμεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί».
Πηγή: In.gr


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια