Η Barbie και το Oppenheimer έγιναν γρήγορα δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά με τέτοια δημοφιλή θέματα, οι απατεώνες δεν έχασαν χρόνο για να εκμεταλλευτούν την τεράστια δημοφιλία των δύο κινηματογραφικών ταινιών για τα δικά τους κακόβουλα κίνητρα.

Η Kaspersky ανακάλυψε ότι οι απατεώνες εξαπατούν ανυποψίαστους χρήστες διανέμοντας απάτες ηλεκτρονικού phishing εκμεταλλευόμενοι τον ενθουσιασμό γύρω από τις κυκλοφορίες των ταινιών, όλα με αποκλειστική πρόθεση να εξαπατήσουν άτομα και να αποκτήσουν παράνομα τα χρήματα και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Το 75% των Ελλήνων έχουν αποτελέσει στόχο επίθεσης phishing

Μία από τις πλαστές σελίδες που ανακαλύφθηκαν δελεάζει τους χρήστες με ειδικές προσφορές σε κούκλες Barbie που συμπίπτουν με την κυκλοφορία της ταινίας. Εκτός από τις κανονικές κούκλες, οι χρήστες δελεάζονται να αγοράσουν κούκλες περιορισμένης έκδοσης που σχετίζονται με την ταινία, συμπεριλαμβανομένης μιας με την πρωταγωνίστρια Margot Robbie για περίπου 12 λίρες. Μπορούν να προσθέσουν ένα ελικόπτερο για £56, με το συνολικό κόστος της αγοράς να αγγίζει τα £60 (με «αποκλειστική» έκπτωση).

Ωστόσο, μόλις οι χρήστες αποφασίσουν τι θα αγοράσουν, ανακατευθύνονται σε μια φόρμα αγοράς που απαιτεί προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, όπως όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και τραπεζικά στοιχεία. Οι ανυποψίαστοι χρήστες στέλνουν εν αγνοία τους τα χρήματα και τα προσωπικά τους δεδομένα απευθείας σε απατεώνες. Εκτός από τους οικονομικούς κινδύνους, αυτή η απάτη δημιουργεί επίσης σοβαρές ανησυχίες για το απόρρητο, καθώς τα κλεμμένα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να πωληθούν στο Dark Web Market.

Οι απατεώνες δεν έχασαν επίσης μια άλλη δημοφιλή κυκλοφορία, αυτή του Oppenheimer. Ξεγέλασαν τους ανθρώπους προσφέροντας να μεταδώσουν την ταινία δωρεάν, αλλά η πραγματική τους πρόθεση ήταν να κλέψουν τις τραπεζικές πληροφορίες και τα χρήματα των χρηστών. Σε τέτοια σενάρια, οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά μια τακτική στην οποία ζητούν ονομαστική αμοιβή ενός δολαρίου ή ευρώ για την εγγραφή. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά αβλαβής απαίτηση πληρωμής θα μπορούσε να αποτελέσει red flag. Για να προχωρήσουν στην εγγραφή, απαιτούν τη σύνδεση μιας τραπεζικής κάρτας, επιτρέποντας έτσι μη εξουσιοδοτημένες και δύσκολα ακυρώσιμες χρεώσεις από τους λογαριασμούς χρηστών.

Για να παραμείνετε ασφαλείς απολαμβάνοντας τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τις πρεμιέρες ταινιών, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  •  Να είστε προσεκτικοί με τις απάτες ηλεκτρονικού phishing: Προσοχή σε ύποπτα email, μηνύματα ή ιστότοπους που προσφέρουν αποκλειστικές προσφορές ή δωρεάν περιεχόμενο. Ελέγξτε ξανά την αυθεντικότητα της πηγής πριν κοινοποιήσετε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία ή κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  •  Επαλήθευση ασφάλειας ιστότοπου: Όταν αγοράζετε εμπορεύματα ή αποκτάτε πρόσβαση σε σχετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος διαθέτει ασφαλή σύνδεση. Αναζητήστε το “https://” στη διεύθυνση URL και ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για ασφαλή ιστότοπο.
  •  Χρήση λύσεων ασφαλείας: Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει τοποθεσίες ηλεκτρονικού phishing.
  •  Να προσέχετε την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών: Να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα ευαίσθητες λεπτομέρειες όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου ή τα οικονομικά σας στοιχεία. Μοιραστείτε τέτοιες πληροφορίες μόνο με αξιόπιστες και ασφαλείς πλατφόρμες.
  •  Εμπιστευτείτε αξιόπιστες πηγές: Βασιστείτε σε επίσημους ιστότοπους, εξουσιοδοτημένους πωλητές και αξιόπιστες πηγές για την αγορά εμπορευμάτων, την πρόσβαση σε περιεχόμενο ταινιών ή τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την πρεμιέρα. Αποφύγετε ανεπίσημες ή ύποπτες πηγές που μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον ενθουσιασμό σας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.