Για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ετοιμάζονται οι traders, καθώς μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών εκτιμούν ότι ότι αναδύεται μια νέα εποχή για τη νομισματική πολιτική.

Το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και το γεν θα βρεθούν στο επίκεντρο όταν οι αγορές ανοίξουν ξανά στις 5 π.μ. στο Σίδνεϊ τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν κατά πόσον οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτούν το τέλος των κύκλων σύσφιγξης, ακόμη και όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας τροποποιεί το εξαιρετικά χαλαρό καθεστώς της με μια πιο χαλαρή συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Συνάλλαγμα: Σε ποια νομίσματα στρέφονται οι επενδυτές μετά την πτώση του δολαρίου

Το δολάριο Αυστραλίας και η βρετανική λίρα θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τις κεντρικές τους τράπεζες να συνεδριάζουν την Τρίτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα. Και οι βασικές εκθέσεις για τη μεταποίηση και την απασχόληση στις ΗΠΑ περιπλέκουν περαιτέρω το περιβάλλον συναλλαγών.

«Η δράση των τιμών γύρω από τις αποφάσεις για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών έχει οδηγήσει σε έξαρση της μεταβλητότητας όσον αφορά το ευρώ και το γεν» εξηγεί ο Paresh Upadhyaya, διευθυντής νομισματικής στρατηγικής της Amundi Asset Management. Οι μεγάλες κινήσεις είναι αποτέλεσμα «της αλλαγής της μελλοντικής καθοδήγησης σε καθοδήγηση που εξαρτάται από τα δεδομένα και γίνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» συνεχίζει και προσθέτει «Θα περίμενα ότι η RBA και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσουν επίσης αυτό το δρόμο».

Ήταν σίγουρα ένα άγριο τέλος της εβδομάδας.

Το γεν εκτοξεύτηκε πριν από τη συνεδρίαση της BOJ την Παρασκευή, με βάση τις αναφορές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητούσαν την τροποποίηση των πολιτικών ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και στη συνέχεια, όταν αυτό έγινε, εκτοξεύθηκε. Το νόμισμα διαπραγματευόταν στο ευρύτερο ημερήσιο εύρος του από τον Απρίλιο, πριν τελικά κλείσει την ημέρα με πτώση 1,2%.

Τι λένε οι στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg

«Η σύσφιγξη έχει αρχίσει. Η αλλαγή θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στο γεν, αλλά οι ροές κεφαλαίων και η διαρθρωτική υποτίμηση του νομίσματος δείχνουν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει ο Simon White, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής

Εν τω μεταξύ, το ευρώ σημείωσε πτώση έως και 1,1% την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι μελλοντικές ανακοινώσεις στοιχείων θα καθορίσουν τις κινήσεις των επιτοκίων, ενώ παράλληλα περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα των διπλών προκλήσεων της Ευρώπης για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές