Στα «ταλαιπωρημένα» νομίσματα χωρών που παράγουν εμπορεύματα, όπως η Νορβηγία και η Αυστραλία, για να επωφεληθούν από τη πιθανή μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου, στρέφονται ολοένα και περισσότεροι επενδυτές σύμφωνα με το Reuters.

Πολλά νομίσματα υπέστησαν φέτος ζημιές όταν οι τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι ο αγώνας των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη και θα συμπιέσει τη ζήτηση για εξαγωγές εμπορευμάτων.

Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές πάνω από τα 80 δολάρια – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Ωστόσο, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες έχει αποδειχθεί ανθεκτική και οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν πλέον ότι δεν πρόκειται να επέλθει μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ενώ αυτό έχει οδηγήσει σε ράλι των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, όπως οι μετοχές, οι τιμές των πρώτων υλών και ορισμένα νομίσματα εμπορευμάτων έχουν δει πτώση.

Τα νομίσματα εμπορευμάτων

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αγοράσουν φθηνά, δεδομένου ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed – οι οποίες βοήθησαν στην άνοδο του δολαρίου σε υψηλό δύο δεκαετιών πέρυσι – φτάνουν στο τέλος τους.

«Τα νομίσματα πρώτων υλών εξακολουθούν να είναι τα νομίσματα που θα έχουν πιθανώς τις περισσότερες δυνατότητες ανόδου, καθαρά από άποψη αποτίμησης», δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING Bank, ο οποίος δείχνει την προτίμησή του στη νορβηγική κορώνα και το δολάριο Αυστραλίας.

Τα νομίσματα βασικών εμπορευμάτων κέρδισαν έδαφος τις τελευταίες ημέρες, αφού οι ηγέτες της Κίνας – του μεγαλύτερου καταναλωτή βασικών εμπορευμάτων παγκοσμίως – δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να ενισχύσουν την πολιτική στήριξη της οικονομίας.

Οι τιμές του πετρελαίου, του χαλκού και άλλων πρώτων υλών αυξήθηκαν με αφορμή την είδηση, ενώ τα νομίσματα εμπορευμάτων, όπως το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, σημείωσαν άνοδο.

Εν τω μεταξύ, το δολάριο θα μπορούσε να δει μεγαλύτερη πτώση εάν η Fed σηματοδοτήσει τον τερματισμό της αύξησης των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της την Τετάρτη, αλλά οι αγορές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για περεταίρω αύξηση είναι μηδαμινές.

Νορβηγική κορώνα και αυστραλιανό δολάριο

Ενώ ορισμένα νομίσματα βασικών εμπορευμάτων έχουν ανέβει έναντι του δολαρίου φέτος, πολλοί επενδυτές αναζητούν τους επόμενους «νικητές».

Σε αυτούς περιλαμβάνεται η νορβηγική κορώνα. Το δεύτερο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, έχει υποχωρήσει σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου.

Ορισμένα άλλα νομίσματα εμπορευμάτων έχουν σημειώσει παρόμοια πτώση, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να υποχωρεί κατά 2% και το ραντ της Νότιας Αφρικής κατά 3%.

Μια ανάλυση της Deutsche Bank για τις αποτιμήσεις των νομισμάτων με βάση παράγοντες όπως οι όροι εμπορίου και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δείχνει ότι το νορβηγικό νόμισμα είναι υποτιμημένο έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά περισσότερο από 30%, ενώ το αυστραλιανό δολάριο απέχει περίπου 20% από την αξία του.

Υπερτίμηση του δολαρίου

Ο Θάνος Μπάρδας, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman, πιστεύει ότι το αυστραλιανό δολάριο θα μπορούσε να ανατιμηθεί εάν η παγκόσμια ανάπτυξη είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν και οι τιμές των εμπορευμάτων αυξηθούν. Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ήρθε την Τρίτη, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023.

«Τα περισσότερα (μοντέλα αποτίμησης) φωνάζουν υπερτίμηση για το δολάριο ΗΠΑ», δήλωσε ο Bipan Rai, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της CIBC στη Βόρεια Αμερική , ο οποίος πιστεύει ότι το δολάριο είναι υπερτιμημένο έναντι νομισμάτων όπως το ιαπωνικό γεν, το ευρώ και η βρετανική λίρα.

Οι κίνδυνοι

Τα στοιχήματα κατά του δολαρίου ενέχουν όμως τους δικούς τους κινδύνους. Το αμερικανικό νόμισμα θα μπορούσε να ανακάμψει εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος ή εάν η Fed παραμείνει πιο γερακίσια από ό,τι είχαν υπολογίσει οι επενδυτές.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για τους ομολόγους του δολαρίου να ανατιμηθούν περαιτέρω.

Η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank, είναι αισιόδοξη για τα νομίσματα της Σουηδίας και της Νορβηγίας.« Δεδομένου του πόσο υποτιμημένα είναι, κάθε ένδειξη οικονομικής βελτίωσης στις αντίστοιχες χώρες θα μπορούσε να ανυψώσει τα νομίσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές