Το Ιράν θα ασκήσει τα δικαιώματά του για το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ντούρα/Αρας αν οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές αποφύγουν τη συνεργασία, όπως δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Ότζι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SHANA που επικαλείται το υπουργείο.

Πώς αλλάζει τον πετρελαϊκό χάρτη το δυναμικό comeback του Ιράν

«Εάν δεν υπάρχει θέληση για συνεργασία, το Ιράν θα ασκήσει τα δικαιώματά του και επιδιώκοντας τις ωφέλειες από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης και της εξερεύνησης του πεδίου φυσικού αερίου Αρας, ενώ δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων του», δήλωσε ο Ότζι.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Σαάντ αλ Μπαράκ δήλωσε την Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews Arabia ότι η χώρα του θα αρχίσει τις γεωτρήσεις και την παραγωγή στο πεδίου φυσικού αερίου Ντούρα, χωρίς να περιμένει την οριοθέτηση των συνόρων με το Ιράν.

Οι εξαγωγές πετρελαίου

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών έχουν φτάσει τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Η Τεχεράνη πουλά τεράστιες ποσότητες στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ρίχνοντας στην αγορά μεγάλους όγκους αργού με σημαντική έκπτωση. Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου από το Ιράν απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μεγάλων παραγωγών αργού να στηρίξουν τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή.

Η αξία του πετρελαίου έχει υποχωρήσει περίπου κατά το ένα πέμπτο από τα τέλη του περασμένου έτους, λόγω των προσδοκιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και πληθώρα φθηνών ρωσικών φορτίων.

Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν επίσης, ότι το Ιράν παρακάμπτει ολοένα και περισσότερο τις κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει αθόρυβα τις συνομιλίες με την Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να κερδίσει την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων από την Ισλαμική Δημοκρατία και να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή