Ως μια «αυτοσχέδια και φρικτή» απόφαση χαρακτήρισε την επιλογή της Ρώμης να ενταχθεί στην κινεζική πρωτοβουλία «μια ζώνη, ένας δρόμος» (Belt and Road Initiative -BRI) υπουργός της ιταλικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Guido Crosetto, δήλωσε ότι η απόφαση σύνδεσης με το Πεκίνο ήταν λανθασμένη γιατί η χώρα του δεν έκανε πολλά για να ενισχύσει τις εξαγωγές της.

Ο Crosetto είναι μέλος μιας επιτροπής που εξετάζει το τρόπο απεμπλοκής της Ρώμης από την κινεζική πρωτοβουλία, καθώς η Ιταλία αποτελεί τη μοναδική μεγάλη δυτική χώρα που συμμετέχει σε αυτήν.

Pirelli: Σκληρή κόντρα Ιταλίας και Κίνας για τον έλεγχο της εταιρείας ελαστικών [γράφημα]

Η πρωτοβουλία της Κίνας

Η πρωτοβουλία BRI προβλέπει την ανοικοδόμηση του παλιού Δρόμου του Μεταξιού για να συνδέσει την Κίνα με την Ασία και την Ευρώπη, με μεγάλες δαπάνες για υποδομές. Οι επικριτές θεωρούν ότι η πρωτοβουλία αποτελεί ένα εργαλείο για την Κίνα προκειμένου να εξαπλώσει τη γεωπολιτική και οικονομική της επιρροή.

«Η απόφαση να συμμετάσχουμε στον (νέο) Δρόμο του Μεταξιού ήταν μια αυτοσχέδια και αποτρόπαια πράξη» που πολλαπλασίασε τις εξαγωγές της Κίνας προς την Ιταλία, αλλά δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα στις ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα, δήλωσε ο Crosetto στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Το ζήτημα σήμερα είναι: πώς να αποχωρήσουμε (από την BRI) χωρίς να βλάψουμε τις σχέσεις (με το Πεκίνο). Διότι είναι αλήθεια ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής, αλλά είναι επίσης εταίρος», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Τι είπε η Μελόνι στις ΗΠΑ

Μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εξακολουθεί να διαβουλεύεται σχετικά με την BRI και ανακοίνωσε ένα ταξίδι στο Πεκίνο στο εγγύς μέλλον.

«Θα λάβουμε μια απόφαση πριν από τον Δεκέμβριο», δήλωσε η Μελόνι στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Fox News σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι το θέμα απαιτεί συζητήσεις με την κινεζική κυβέρνηση και εντός του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η Μελόνι επανέλαβε την άποψή της ότι είναι «παράδοξο» το γεγονός ότι ενώ η Ιταλία είναι μέρος του BRI, δεν είναι η χώρα της G7 με τις μεγαλύτερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και δήλωσε ότι αυτό δείχνει ότι είναι δυνατόν να έχει κανείς καλές σχέσεις με το Πεκίνο χωρίς να συμμετέχει στην πρωτοβουλία του για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή