Την οποιαδήποτε απόφαση για παύση στην άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ακολουθήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ή ίσως μια παύση», είπε στην εφημερίδα Le Figaro. «Μια παύση, όποτε κι αν συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα είναι απαραίτητα οριστική».

Fed- ΕΚΤ: Οι επενδυτές αναζητούν σημάδια ότι κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων

Τα σχόλια έρχονται μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα κατά 25 μονάδες. Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ θα έχει «ανοιχτό μυαλό» σχετικά με το αν χρειάζεται περισσότερη σύσφιγξη. «Το βάρος της απόδειξης θα πέσει στα δεδομένα», είπε, ενώ έθεσε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να παραλείψει μια συνεδρίαση πριν συνεχίσει αργότερα τις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως έκανε η Fed τον περασμένο μήνα. Η ίδια επιβεβαίωσε αυτή τη στάση στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη Figaro.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και τη δράση μας ανά συνεδρίαση», είπε. «Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας εγκαίρως και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια επαρκώς περιοριστική πολιτική όσον αφορά το επίπεδο και τη διάρκεια».

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού άλλη μια φορά – απλώς όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Οι αριθμοί αυτοί θα δημοσιευθούν παράλληλα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ενδέχεται να δείξουν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε στην ανάπτυξη τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, καθώς μια απροσδόκητα ζωηρή γαλλική οικονομία αντιστάθμισε τη στασιμότητα στη Γερμανία.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία είναι αρκετά ενθαρρυντικά», αναφέρθηκε η Λαγκάρντ. «Υποστηρίζουν το σενάριό μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ φέτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας