Στη σύλληψη του προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο προχώρησαν οι αρχές της χώρας, στο πλαίσιο έρευνας για τον Νίκολας Πέτρο για ξέπλυμα χρήματος και παράνομο πλουτισμό, όπως ανακοίνωσε χθες Σάββατο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Τι είναι η ροζ κοκαΐνη, το επικίνδυνο ναρκωτικό που καταλαμβάνει την Ευρώπη;

Ο υιός Πέτρο ο οποίος πολιτεύεται στην επαρχία Ατλάντικο, είχε ταχθεί υπέρ της έρευνας όταν ξεκίνησε τον Μάρτιο και απέρριψε τις κατηγορίες ότι έλαβε χρήματα από εμπόρους ναρκωτικών με αντάλλαγμα να τους συμπεριλάβει στις ειρηνευτικές προσπάθειες του πατέρα του για τον τερματισμό της εμφύλιας διαμάχης.

Τα μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας έδειξαν βίντεο στο οποίο πατέρας και υιός συνοδεύονται στο κυβερνητικό αεροπλάνο από πράκτορες ασφαλείας με θωρακισμένα οχήματα και μοτοσικλέτες.

Με ανάρτησή του στο Χ το πρώην Twitter, ο πρόεδρος Πέτρο έγραψε ότι είναι οδυνηρό ένα από τα παιδιά του να βρίσκεται στη φυλακή, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είχε όλες τις εγγυήσεις για να προχωρήσει σύμφωνα με τον νόμο.

«Στον γιο μου εύχομαι τύχη και δύναμη. Είθε αυτά τα γεγονότα να σφυρηλατήσουν τον χαρακτήρα του και να προβληματιστεί για τα δικά του λάθη. Όπως διαβεβαίωσα τον γενικό εισαγγελέα δεν θα παρέμβω ούτε θα πιέσω τις αποφάσεις του, μακάρι ο νόμος να καθοδηγήσει ελεύθερα τη διαδικασία», », δήλωσε ο πρόεδρος.

Σε δήλωσή του, ο εισαγγελέας της Κολομβίας ανέφερε ότι θα παρέμβει στις επικείμενες ακροάσεις του υιού Πέτρο και της πρώην συζύγου του για να διασφαλίσει τη λειτουργιά του νομικού συστήματος, καθώς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και εγγυήσεων όλων των μερών.

Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να συνάψει ειρηνικές συμφωνίες ή συμφωνίες παράδοσης με τους αντάρτες και τις εγκληματικές συμμορίες για να τερματιστεί η 60ετής εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 450.000 ανθρώπων.

Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του. Οι αναζωπυρωμένες διαπραγματεύσεις με την ομάδα ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) έχουν οδηγήσει σε κατάπαυση πυρός η οποία θα αρχίσει τον Αύγουστο, ενώ οι προσπάθειες για συνομιλίες με τη μεγάλη εγκληματική συμμορία Clan del Golfo έχουν αποτύχει εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας.

Ένας προτεινόμενος νόμος για τις οικειοθελείς παραδώσεις των εγκληματικών ομάδων, ο οποίος προσφέρει χαμηλότερες ποινές με αντάλλαγμα πληροφορίες και ενέργειες επανόρθωσης, έχει ξεσηκώσει σκληρή κριτική, μεταξύ άλλων και από τον γενικό εισαγγελέα.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα θα ζητήσει από τον δικαστή να κρατηθεί ο Νίκολας Πέτρο με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

«Θα διατυπωθούν κατηγορίες για τα προαναφερθέντα εγκλήματα και θα ζητηθούν μέτρα περιορισμού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα