Το διάστημα των τελευταίων δύο με τριών ετών ήταν μια δύσκολη περίοδος για πολλούς επενδυτές στον κλάδο της τεχνολογίας: οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών βυθίστηκαν και στη συνέχεια ανέκαμψαν χάρη στην εμφάνιση στο προσκήνιο της τεχνητής νοημοσύνης.
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μπορεί από λάθος εκτίμηση να προκαλέσει πόλεμο – Υπάρχει δίοδος διαφυγής;
Ο Αλι Οσμάν, επικεφαλής επενδύσεων στην τεχνολογία και στο λογισμικό στο κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala του Άμπου Ντάμπι, επενδύει σταθερά στον εν λόγω κλάδο και δεν διστάζει να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια.
«Τι με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα; Στην πραγματικότητα κοιμάμαι αρκετά καλά», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Business Insider.
Το Mubadala έχει υπό τη διαχείρισή του περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 276 δισ. δολαρίων και ο γεννημένος στο Μαρόκο Οσμάν αποφασίζει πώς κάποια από αυτά τα χρήματα επενδύονται σε τεχνολογικές εταιρείες. Ο ίδιος και η ομάδα του επικεντρώνονται στο επιχειρηματικό λογισμικό και ειδικεύονται στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity, PE), πραγματοποιώντας άμεσες επενδύσεις μέσω εξαγορών και έμμεσες επενδύσεις μέσω μεγάλων PE.
Ο Οσμάν συνεργάζεται με πολλές από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες PE στο χώρο της τεχνολογίας, όπως οι Thoma Bravo, TPG και Bain Capital. Στα τέλη του 2021, το Mubadala συνεργάστηκε με τη Vista Equity Partners προκειμένου να επενδύσει στην SalesLoft σε μια συμφωνία ύψους 2,3 δισ. δολαρίων. Λίγους μήνες νωρίτερα, συμμετείχε σε μια συμφωνία ύψους 6,4 δισ. δολαρίων με την Thoma Bravo για την εξαγορά της Medallia.
Γιατί επενδύσεις στο λογισμικό;
«Όσο καυτή και υπερκαλυμμένη κι αν φαίνεται η αγορά λογισμικού, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από τα διαθέσιμα κεφάλαια στον κλάδο αυτή τη στιγμή. Η δίοδός μας είναι αρκετά εκτεταμένη», αναφέρει.
Το πιο ήπιο οικονομικό περιβάλλον έχει ασκήσει πίεση στις επιχειρήσεις για καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις, οπότε πολλές εταιρείες στρέφονται στο λογισμικό για να καταστούν πιο αποτελεσματικές, όπως εξηγεί.
«Το λογισμικό σου επιτρέπει να κάνεις περισσότερα με χαμηλότερο κόστος και επιτρέπει την κλίμακα. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αφαίρεση του κόστους. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιείς το λογισμικό για να προωθήσεις την ανάπτυξη και να αξιοποιήσεις την IP και τα δεδομένα για να γίνεις πιο ανταγωνιστικός», όπως σημειώνει.
Η ομάδα του αναζητά επιχειρήσεις που προσφέρουν λογισμικό που «κολλάς», το οποίο οι πελάτες απολαμβάνουν να χρησιμοποιούν ακόμη και να παραληρούν με αυτό. Ο Οσμάν λαμβάνει υπόψη του τις βαθμολογίες net promoter scores, ένα βιομηχανικό μέτρο μέτρησης της αφοσίωσης και της ικανοποίησης των πελατών.
«Παίρνοντας αυτή την οπτική, οι επιχειρήσεις φάνηκαν ανθεκτικές παρά τους δύσκολους καιρούς και τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρουν ορισμένοι πελάτες σχετικά με το τι χρειάζονται για το λογισμικό τους», συμπληρώνει.
Αβεβαιότητα για την AI και τα δεδομένα
Η έκρηξη της γεννητικής AI και η άνοδος των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων έχει εισαγάγει μια σημαντική νέα μεταβλητή στις επενδύσεις για λογισμικό. Ορισμένα VCs βλέπουν μια πιθανή μακροπρόθεσμη διαταραχή σε ορισμένες επιχειρήσεις λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS).
Η εμφάνιση αυτής της νέας τεχνολογίας έχει καταστήσει τα δεδομένα ένα ακόμη πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τις εταιρείες λογισμικού, τονίζει ο Οσμάν.
«Όταν σκέφτομαι την τεχνητή νοημοσύνη, σκέφτομαι τα δεδομένα. Ας δούμε τα υψηλής ποιότητας δεδομένα στις επιχειρήσεις μας για να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική βάση για αυτές τις εταιρείες. Μια σημαντική απάντηση στην αβεβαιότητα της τεχνητής νοημοσύνης είναι να δούμε αν έχουμε τη διαχείριση στο βάθος, την πιστότητα και την ποιότητα των δεδομένων μας», εξηγεί.
Οι επενδύσεις πρέπει να έχουν μια πολύ ξεκάθαρη «βάση δεδομένων» και οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την κυριότητα και τη διαχείριση αυτών των δεδομένων σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα καθίσταται όλο και πιο διαδεδομένη.
Σκεπτικό και κεφάλαιο
Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που ειδικεύονται στο λογισμικό έχουν ένα καλά σχεδιασμένο εγχειρίδιο επενδύσεων και το κύριο εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι η ικανότητα να το επαναλάβουν με επιτυχία σε κλίμακα, σύμφωνα με τον Οσμάν.
«Είναι το σκεπτικό για τη δημιουργία αξίας, τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων με τον αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο δυνατό τρόπο και την αύξηση του πάνω περιθωρίου. Πώς το κάνεις αυτό 15 έως 20 φορές παράλληλα; Είναι δύσκολο. Ακόμη και οι μεγάλοι επενδυτές σε αυτόν τον χώρο μπορούν να καταφέρουν έναν μονοψήφιο αριθμό αυτών των πραγμάτων».
Το άλλο εμπόδιο είναι το κεφάλαιο, βασικά τα μετρητά που είναι διαθέσιμα για επενδύσεις στις επιχειρήσεις λογισμικού. Ενώ υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων είναι γενικά λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν κινδύνους και έχουν λιγότερα ίδια κεφάλαια για να διαθέσουν σε μεγάλες συμφωνίες εξαγορών.
Ορισμένες εταιρείες άντλησαν τεράστια κεφάλαια πριν από μερικά χρόνια και προσπαθούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια τώρα. Άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αποδόσεις των εταιρειών χαρτοφυλακίου. Άλλες μπορεί να μην έχουν αντλήσει κεφάλαια τα τελευταία χρόνια και να δυσκολεύονται να το πράξουν τώρα.
«Κάθε εταίρος αντιμετωπίζει τη δική του πραγματικότητα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Osman, αναφερόμενος στους γενικούς εταίρους που διαχειρίζονται τα funds. «Έτσι, μεγάλα ποσά από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια είναι δύσκολο να διατεθούν».
«Υπάρχει σε γενικές γραμμές λιγότερο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση συναλλαγών μεγατόνων σε σχέση με ένα ή δύο χρόνια πριν. Η στάση του κινδύνου έχει αλλάξει», προσθέτει.
Η έξοδος δεν είναι στο πρόγραμμα
Η κατάσταση στο ταμείο Mubadala διαφέρει από πολλές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τον Οσμάν. Οι ομάδες του διέθεσαν περίπου 5 δισ. δολάρια σε κεφάλαια τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου βρίσκονται ακόμη στα πρώτα τους βήματα στην ιδιωτική τους πορεία.
«Επικεντρωνόμαστε στο να πετύχουμε τη σωστή διάρθρωση του κόστους αυτών των επιχειρήσεων και να τις κάνουμε να αναπτυχθούν υγιώς τα επόμενα χρόνια. Δεν αναζητούμε εξόδους αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο ίδιος.
Οι ομάδες του αναλαμβάνουν συμφωνίες με χρονικό ορίζοντα πέντε έως επτά ετών για να διατηρήσουν μια οικονομική πειθαρχία. Ωστόσο, το Mubadala δεν υπόκειται στις τυπικές χρονικές πιέσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
«Εάν θέλουμε να έχουμε μια επιχείρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν μπαίνουμε σε μια κατάσταση που πρέπει να αναζητήσουμε ρευστότητα», καταλήγει ο Οσμάν.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ
Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Στους 300 εκατ. οι ενεργοί χρήστες ανά εβδομάδα για την OpenAI
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η OpenAI φέρεται να στοχεύει σχεδόν στο 4πλάσιο του τρέχοντος αριθμού χρηστών της, στοχεύοντας στο 1 δισεκατομμύριο