Τεράστιο πλήγμα για την παγκόσμια ζήτηση εμπορευμάτων θα προκαλέσει η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, αλλά η Ινδία θα μπορούσε να καλύψει μέρος αυτού του ελλείμματος, σύμφωνα με το CNBC.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας είναι πιθανό να ξεπεράσει την ανάπτυξη της Κίνας, με το έθνος της Νότιας Ασίας να πρόκειται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως προβλέπει η τράπεζα της Αυστραλίας ANZ.

Χρυσός: Απομακρύνεται ο στόχος των 2.000 δολαρίων

Αύξηση της ζήτησης εμπορευμάτων

Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση της Ινδίας για εμπορεύματα θα αυξηθεί και θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο από το ήμισυ του ελλείμματος ζήτησης της Κίνας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, ανέφερε η τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της.

Η ζήτηση της Ινδίας για εμπορεύματα προβλέπεται να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, υποστηριζόμενη από τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία, την αστικοποίηση, την επέκταση της μεταποίησης και των εξαγωγών και τη δημιουργία υποδομών.

Η Ινδία έχει ξεπεράσει την Κίνα και αποτελεί πλέον την πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως και σύμφωνα με τα στοιχεία της ANZ, ο ρυθμός αστικοποίησής της αναμένεται να αυξηθεί στο 40% έως το 2030 από τα σημερινά επίπεδα του 35% – τροφοδοτώντας τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα και ενεργειακά εμπορεύματα, τα οποία συχνά συνδέονται με την αύξηση της ζήτησης για υποδομές και μεταποίηση.

Επιβράδυνση του ΑΕΠ της Κίνας

Η ετήσια ζήτηση της Ινδίας για βασικά εμπορεύματα – όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας, το φυσικό αέριο, ο χαλκός, το αλουμίνιο και ο χάλυβας – αναμένεται να αυξηθεί συνολικά κατά περισσότερο από 5% έως το 2030.

Συγκριτικά, η ζήτηση της Κίνας για τα ίδια αυτά εμπορεύματα θα επιβραδυνθεί μεταξύ 1% και 3%,ενισχύοντας την προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ σε 3,5%  μέχρι το τέλος  της δεκαετίας.

Ορυκτά καύσιμα

Η άνοδος της ζήτησης στην Ινδία θα είναι πιο εμφανής για το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

«Η Ινδία θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της για την απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2030, αλλά οι προσπάθειες αυτές μπορεί να ματαιωθούν από τις ταχέως αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του έθνους, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων μπορεί να εξακολουθεί να πρέπει να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα», έγραψαν οι αναλυτές της ΑΝΖ.

Η κατανάλωση πετρελαιοειδών της Ινδίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 5% το 2024,σε 233.805 χιλιάδες μετρικούς τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Petroleum Planning and Analysis Cell της Ινδίας.

Χάλυβας και λοιπά μέταλλα

Η αυξανόμενη έμφαση της ινδικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη των υποδομών, την ενεργειακή μετάβαση και τις επενδύσεις θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η ζήτηση για χάλυβα και σίδηρο θα αυξηθεί για τη χώρα.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή τράπεζα, το τεράστιο κενό που αφήνει η Κίνα για τη ζήτηση χάλυβα και αλουμινίου είναι πιο δύσκολο να καλυφθεί.

«Για το αλουμίνιο και τον χάλυβα, η ανάκαμψη της ζήτησης της Ινδίας μπορεί να μην είναι πολύ ουσιαστική, απλώς και μόνο επειδή η κλίμακα της κατανάλωσης αυτών των ειδών στην Κίνα είναι πολύ μεγάλη», τονίζουν οι αναλυτές της ANZ.

Η Κίνα καταναλώνει περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής βιομηχανικών μετάλλων και χάλυβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities