Ήπιες πιέσεις δέχονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντας μια πλούσια σε εταιρικά αποτελέσματα εβδομάδα, την ώρα η εστίαση θα είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και τη βασική πολιτική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, με τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,17% στις 7.681 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,14% στις 16.446 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,01% στις 7.477 μονάδες.

Σήμερα αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τα οποία αναμένεται να δείξουν περαιτέρω πτώση από το 5,5% τον Ιούνιο, προσφέροντας περισσότερο χώρο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα ήταν «ανοιχτή» σχετικά με το αν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, όταν θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη άνοδό της καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,6% τον Ιούνιο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 0,8%.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 4,5% σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους, αλλά σημείωσαν άνοδο 3,6% σε ονομαστικούς όρους. Οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων την περίοδο αναφοράς υποχώρησαν 5,8% σε πραγματικούς όρους και σημείωσαν άλμα 7,6% σε ονομαστικούς όρους. Όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις εκτός τροφίμων το πρώτο εξάμηνο, σε πραγματικούς όρους, έχασαν 3,6% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ αυξήθηκαν 1,1% σε ονομαστικούς όρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές