Από τα τέλη του 2022, η Wall Street έχει «γεμίσει» με δυσοιώνες προβλέψεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα προκαλέσουν χάος στην αμερικανική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά.

Αλλά ενώ η ευρύτερη οικονομία άντεξε παραδόξως εκπληκτικά καλά, η νομισματική σύσφιγξη προκάλεσε την πτώση ενός κλάδου -τη δευτερογενή αγορά ρολογιών πολυτελείας.

Rolex: «Πάταγο» έκαναν τα ρολόγια της στην έκθεση της Γενεύης [εικόνες]

Ο δείκτης της WatchCharts – ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές 60 ρολογιών από κορυφαίες μάρκες όπως η Rolex, η Patek Philippe και η Audemars Piguet – έχει σημειώσει πτώση 32% από το ανώτατο επίπεδο του Μαρτίου 2022. Ένας ξεχωριστός δείκτης μόνο για τα μοντέλα της Rolex σημείωσε πτώση κατά 27% την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει το Business Insider.

O ρόλος της Fed

Η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τα τελευταία πέντε τρίμηνα θεωρείται ως ο βασικός λόγος για την πτώση των τιμών των ρολογιών. Τα υψηλότερα επιτόκια τροφοδότησαν τους φόβους για οικονομική ύφεση, ωθώντας τους επενδυτές να περιορίσουν τις δαπάνες ειδών πολυτελείας και να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις. Η πτώση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, που επίσης επιταχύνθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων, έχει πλήξει με την σειρά τη ζήτηση για ρολόγια.

Μεγαλύτερο πλήγμα τα πιο ακριβά ρολόγια

Τα ακριβότερα ρολόγια έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις. Εκείνα στην κατηγορία τιμών 50.001- 100.000 δολαρίων υποχώρησαν πάνω από 15% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η κατηγορία των 10.001- 20.000 δολαρίων υποχώρησε κατά 10,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της WatchCharts. Η ζώνη των 5.001-10.000 δολαρίων σημείωσε πτώση 6,8%.

Ορισμένες μάρκες έχουν νιώσει τον «πόνο»  περισσότερο από άλλες. Ο δείκτης Rolex Market Index, ο οποίος παρακολουθεί τα 30 πιο πολυτελή μοντέλα, έχει υποχωρήσει κατά 12,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης Patek Philippe έχασε 18%. Εκείνη η μάρκα ωστόσο, που σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, είναι η Audemars Piguet, με πτώση σχεδόν 20% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της WatchCharts.

Παρά την πτώση ο κλάδος «κρατάει»

Όταν το «ράλι των πάντων» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη κατά την περίοδο της πανδημίας, τα πολυτελή ρολόγια δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Τα πλεονάζοντα μετρητά συσσωρεύονταν σε όλα τα είδη εναλλακτικών επενδύσεων. Οι τιμές των Rolex, Patek Philippes και Piguets έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στις αρχές του 2022. Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων ρολογιών έφτασαν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 – σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς πολυτελών ρολογιών αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Boston Consulting Group.

Παρά τις μειώσεις του τελευταίου έτους, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά μακροπρόθεσμα, ξεπερνώντας την πορεία του χρηματιστηρίου. Ο δείκτης Rolex έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 55% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

«Τα ρολόγια πολυτελείας έχουν καλές επιδόσεις, ιδίως μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κατηγορίες επενδύσεων. Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2023, οι μέσες τιμές στην αγορά μεταχειρισμένων για τα κορυφαία μοντέλα από τις τρεις μεγαλύτερες μάρκες πολυτελείας -Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet- αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 20%,  σε σύγκριση με το 8% για τον δείκτη S&P 500», ανέφερε η BCG σε έκθεσή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή