Αισιόδοξος ότι τα ισχυρά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας το 2023 θα ανοίξουν το δρόμο για τη διανομή μερίσματος, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου την Τρίτη το απόγευμα.

Μυλωνάς: Στόχος, να καταστεί η Εθνική Τράπεζα «πλατφόρμα συνεργασιών»

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου μετά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης, προχώρησε σε νέα αναβάθμιση των στόχων για το σύνολο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Μυλωνά, η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί το 2023 πάνω από το 15% έναντι 11% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Για το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 13% έναντι 12% του αρχικού στόχου που είχε τεθεί.

  • Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι ώθηση στα μεγέθη της δίνουν τέσσερις παράγοντες:
  • Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
  • Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης φιλικής προς τις μεταρρυθμίσεις
  • Η άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους στο τρέχον περιβάλλον σφιχτής νομισματικής πολιτικής
  • Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός της τράπεζας που έχει αρχίσει να αποδίδει
  • Η πιστωτική επέκταση

Αναφερόμενος στις χορηγήσεις, σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν απογοητευτικό.

Εκτίμησε ωστόσο ότι στο δεύτερο μισό του 2023 θα καταγραφεί επιτάχυνση του ρυθμού μεταβολής των δανείων.

Όπως είπε, έχουν ήδη εγκριθεί νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευτούν τα επόμενα τρίμηνα, ενώ εξετάζονται αιτήματα για επιπλέον χορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ από τις αρμόδιες επιτροπές της τράπεζας.

Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματικά δάνεια, διευκρίνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Εθνική Τράπεζα μπορεί να ενισχύσει τον ενεργητικό της με την επιστροφή δανείων ύψους 7-10 δισ. ευρώ, που θα έχουν αναδιαρθρωθεί επιτυχώς.

Κατά τα άλλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, αναφέροντας ότι έως το 2025 ο CET1 θα ενισχυθεί οργανικά κατά 450 μονάδες βάσης έναντι ανόδου κατά 350 μονάδες βάσης στην αρχική εκτίμηση.

Πρόσθεσε δε πως μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα των stress tests, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να μειώσουν τα υποχρεωτικά πρόσθετα κεφαλαιακά μαξιλάρια που πρέπει να διατηρεί η τράπεζα.

Οι μετοχές του ΤΧΣ

Τέλος, ο κ. Μυλωνάς ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η τράπεζα να προχωρήσει σε επαναγορά μέρους των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Όπως είπε, θα πρέπει να εξεταστούν δύο ζητήματα: Πρώτον, εάν το επιτρέπει η νομοθεσία και δεύτερον αν συναινεί σε αυτό ο μέτοχος της τράπεζας.

Δεν απέκλεισε την επαναγορά ως επιλογή, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το ΤΧΣ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις