
Περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά χειρότερα αμειβόμενοι στον επιχειρησιακό χώρο του φαρμάκου. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την καταγραφή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών ΤΑΥΦΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το ταμείο παρουσιάζει συνεχή αύξηση των ασφαλισμένων-μελών του ΤΑΥΦΕ από το 2014, όταν και μετετράπη σε ΝΠΙΔ, μέχρι και σήμερα.
AstraZeneca: «Πολύ ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα δοκιμής φαρμάκου για τον καρκίνο του πνεύμονα
Χαμηλόμισθοι
Ωστόσο η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων είναι χαμηλόμισθοι. Με άλλα λόγια ο χώρος του φαρμάκου στην χώρα μας αναπτύσσεται, αλλά οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν κυρίως εργαζόμενους χαμηλού «κόστους».
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία εάν συγκριθούν με την προ οικονομικής κρίσης περίοδο. Το 2008 οι εργαζόμενοι με μικτό μισθό έως 1.000 ευρώ ήταν το 28,37% των ασφαλισμένων-μελών του ΤΑΥΦΕ, ενώ το 2022 εκτοξεύτηκαν στο 43,84%. Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι με μισθό 1.000 έως 1.500 ευρώ ενώ το 2008 ήταν στο 30,6% και το 2022 μειώθηκαν στο 21,48%.
Σε ό,τι αφορά το σύνολο των ενεργών ασφαλισμένων στο ΤΑΥΦΕ, το 2022 έφτασαν περίπου τους 27.540, από 20.759 το 2013 ήτοι αυξήθηκε η ασφαλιστική βάση κατά 32,66%.
Η πορεία τους είναι αυξητική σε όλα τα έτη από το 2014 και μετά, ιδίως λόγω των εντατικών ελέγχων για την αποφυγή εισφοροδιαφυγής, της υπασφάλισης καθώς και για την διατήρηση και διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης σύμφωνα με το καταστατικό και την κείμενη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου, μόνο η απόφαση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, επέφερε σωρευτικά αύξηση των θέσεων εργασίας που ξεπέρασε το 30%.
Οι θέσεις εργασίας
Από τις θέσεις εργασίας που έχει καταγράψει το Ταμείο, το 40,86% προέρχεται από τη βιομηχανία και τις φαρμακευτικές εταιρίες, το 58,16% από τα φαρμακεία και από τις συνεταιριστικές και ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, και το 0,31% και τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Κράτους και των Οργανισμών του Δημοσίου, που οι υπάλληλοι συνδέονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι 23.105 είναι νέοι ασφαλισμένοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 83,39% του συνόλου των ενεργών ασφαλισμένων.


Latest News

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή

Σήμερα η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Ποια εισοδήματα, επιδόματα και αποζημιώσεις είναι αφορολόγητα
Η νέα επικαιροποιημένη λίστα της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας

Ψηφιακό πελατολόγιο: Τσουχτερό πρόστιμο για κάθε αυτοκίνητο που δεν καταγράφεται
Για ποιους είναι υποχρεωτικό το μέτρο από την 1η Ιουλίου – Ποιοι εξαιρούνται