Επιστήμονες έχουν κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αφού θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες.

Ουκρανία: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια [γραφήματα]

Ο αυστριακός ειδικός Νίκολαους Μίλνερ παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη έκθεση στο πλαίσιο σχετικής έρευνάς του. Το μοντέλο του Μίλνερ προβλέπει ότι σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό – ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων – η περιοχή θα είναι μολυσμένη με καίσιο. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί η οριοθέτηση απαγορευμένης ζώνης. Υπάρχει πιθανότητα, έστω και μικρότερη, αυτή η ζώνη να επεκταθεί έως και 200 χιλιόμετρα προς ορισμένες κατευθύνσεις.

Η μελέτη ανατέθηκε από τη διεθνή ένωση ιατρών για την αποτροπή πυρηνικού πολέμου (IPPNW).

Ο Μίλνερ υπολόγισε επίσης την εξάπλωση αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας που θα προκαλούσαν περιορισμούς στη γεωργία και την αλιεία, καθώς και στην κατανάλωση π.χ. μανιταριών ή θηραμάτων.

Ποιες χώρες κινδυνεύουν

Όπως είναι φυσικό, τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Ρωσία και η Μολδαβία. Ακολουθούν με μικρότερες πιθανότητες (1 έως 3 στις 100) η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Σύμφωνα με το μοντέλο του Μίλνερ, η Γερμανία και δυτικότερες χώρες της Ευρώπης δεν θα αντιμετωπίσουν τέτοιο κίνδυνο.

Η υπόθεση εργασίας στην ανάλυσή του ερευνητή του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων και Βιοεπιστημών της Βιέννης αφορά διαρροή 1/5 του ραδιενεργού υλικού από έναν εκ των έξι αντιδραστήρων του σταθμού στη Ζαπορίζια, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Δεν υπολογίστηκαν λεπτομερώς οι συνέπειες στην υγεία των πληγέντων κατοίκων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια τελεί υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Έκτοτε, έχει κινδυνεύσει από επιθέσεις που εκδηλώθηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του, ενώ αποκόπηκε αρκετές φορές από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί διαρροή ραδιενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα