Το πραξικόπημα στο Νίγηρα καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο Νίγηρα.

«Καταδικάζει τις αυθαίρετες συλλήψεις αξιωματούχων, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης και κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία, η οποία οδηγεί στην ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Και προσθέτει πως θα πρέπει το συντομότερο να αποκατασταθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η συνταγματική τάξη.

Νίγηρας: Εμπλέκονται οι Ρώσοι στο πραξικόπημα;

Γιατί το πραξικόπημα στο Νίγηρα αφορά και την Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η περιοχή του Σαχέλ αποτελεί μία βασική αφετηρία παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη, μέσω της Μεσογείου.

Αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τόσο γεωπολιτικές, όπως η διασπορά όπλων με την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, η τρομοκρατία, ο ανταγωνισμός ισχυρών παικτών στην περιοχή, όσο και περιβαλλοντικές, όπως η ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή, με την επισιτιστική της διάσταση.

Η κατάσταση λοιπόν στον, φαινομενικά, μακρινό Νίγηρα αφορά και την Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει εκφράσει τη βούληση ενίσχυσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ και τον Νίγηρα, κράτος με βαρύνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις και στη σταθερότητα της περιοχής είναι ότι από το 2021 έχει ορίσει τον Έλληνα πρέσβη στη Σενεγάλη ως ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την περιοχή του Σαχέλ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα