Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την απόφαση της Fitch Ratings να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ ενώ και αναμένουν βασικά οικονομικά στοιχεία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,175%, διαπραγματευόμενο σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2022. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,91%.

ΗΠΑ: Βγαίνουν στις αγορές για να αντλήσουν 103 δισ. δολάρια

Η απόδοση των 30ετών τίτλων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25 μονάδες βάσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά στα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο πληθωρισμός ήταν ακόμη πάνω από 7%, δηλαδή υπερδιπλάσιος από το σημερινό ποσοστό.

Το selloff  διαψεύδει το στοίχημα ορισμένων επενδυτών ότι το 2023 θα αποδειχθεί «Η χρονιά των ομολόγων». Τα καυτά στοιχεία για την αγορά εργασίας αυξάνουν την ανησυχία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Οι επενδυτές σταθμίζουν τις πρόσφατες εξελίξεις και τα βασικά οικονομικά στοιχεία για να διαμορφώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η Fitch Ratings  υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση αθέτησης χρέους των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+, επικαλούμενη «δημοσιονομική επιδείνωση» και ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα διακυβέρνησης και το αυξανόμενο γενικό χρέος.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ βγαίνουν στις αγορές ομολόγων για αντλήσουν 103 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνάει τις προσδοκίες της αγοράς, με στόχο να καλύψουν το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ φορολογικών εσόδων και κρατικών δαπανών.

Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης μια σειρά εκθέσεων οικονομικών στοιχείων που προσέφεραν νέες ενδείξεις για την κατάσταση της αγοράς εργασίας αλλά και για επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Σε αυτά περιλαμβάνονταν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που ήταν εντός της γραμμής και τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία παραγωγικότητας για το δεύτερο τρίμηνο.

Σε αυτά προστίθεται και η έκθεση ADP, με τις προσλήψεις τον Ιούλιο να ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανακοίνωση των αντίστοιχων στοιχείων από το υπουργείο Εργασίας αύριο, Παρασκευή.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς συνεχίζει την προσπάθεια της τιθάσευσης των επίμονα υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές