Στις αγορές ομολόγων βγαίνουν την επόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ για αντλήσουν 103 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνάει τις προσδοκίες της αγοράς, με στόχο να καλύψουν το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ φορολογικών εσόδων και κρατικών δαπανών. Η ανακοίνωση έγινε με διαφορά λίγων ωρών από την υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch που στέρησε από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο το τρίτο Α.
Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «προσφέρει 103 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους του Δημοσίου για να επιστρέψει περίπου 84 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που λήγουν στις 15 Αυγούστου 2023. Η έκδοση αυτή θα συγκεντρώσει νέα μετρητά από ιδιώτες επενδυτές ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι τίτλοι είναι οι εξής:
Ανάλυση Bloomberg: Τι σημαίνει η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας
- Ένα τριετές ομόλογο ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με λήξη στις 15 Αυγούστου 2026,
- Ένα 10ετές ομόλογο ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με λήξη στις 15 Αυγούστου 2033
- Ένα 30ετές ομόλογο ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με λήξη στις 15 Αυγούστου 2053.»
Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέγεθος των δημοπρασιών του για τα διετή και πενταετή ομόλογα κατά 3 δισ. δολάρια κάθε μήνα τους επόμενους τρεις μήνες.
Τα νέα σχέδια δανεισμού του υπουργείου θα έχουν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η αγορά ομολόγων με ομολογιακούς τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας. Δημιουργείται η ανησυχία ότι θα οδηγήσουν τις αποδόσεις υψηλότερα και θα δημιουργήσουν αναστάτωση καθώς η αγορά προσπαθεί να χωνέψει τα μεγαλύτερα μεγέθη δημοπρασιών.
Αυξάνονται οι δανειακές ανάγκες των ΗΠΑ
Η αύξηση των εκδόσεων αναδεικνύει τις αυξανόμενες δανειακές ανάγκες της αμερικανικής κυβέρνησης που συνέβαλαν στην απόφαση της του οίκου Fitch Ratings να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ στο ΑΑ+. Η Fitch δήλωσε ότι αναμένει επιδείνωση των οικονομικών τη χώρας τα επόμενα τρία χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του αύξησε την εκτίμησή του για τον καθαρό δανεισμό το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο 1 τρισ. δολάρια, πολύ πάνω από τα 733 δισ.δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
«Αν και οι αλλαγές αυτές θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της ευθυγράμμισης των μεγεθών των δημοπρασιών με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες δανεισμού, πιθανόν να χρειαστούν περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρει το υπουργείο.
Μέρος της δημοσιονομικής επιδείνωσης οφείλεται στους υψηλότερους τόκους που πληρώνει πλέον το υπουργείο Οικονομικών για το χρέος του ενώ τα φορολογικά έσοδα κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιγξης συρρικνώνει το ύψος των ομολογιακών τίτλων που κατέχει. Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Federal Reserve πριν την σύσφιγξη είχε τίτλους αξίας 9 τρισ. δολαριών, με την Fed να μειώνει την αξία του με ρυθμό έως και 60 δισ. δολάρια τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση καλείται να εκδώσει περισσότερα ομόλογα.
«Η κλίμακα των μελλοντικών αυξήσεων της έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική εικόνα και από το πόσο καιρό η Fed θα συνεχίσει να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι εκτιμήσεις του υπουργείου για την υποβάθμιση
Η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Η Γέλεν την χαρακτήρισε ως εντελώς «αδικαιολόγητη» επειδή αγνόησε τις βελτιώσεις στους δείκτες διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν και δεν έλαβε υπόψιν την ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, με χαμηλή ανεργία, μειωμένο πληθωρισμό, συνεχή ανάπτυξη και ισχυρή καινοτομία.
Την ίδια ώρα ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην έκδοση ομολόγων από την υποβάθμιση της Fitch θα είναι περιορισμένες «Βλέπουμε περιορισμένο ή καθόλου αντίκτυπο στις αποδόσεις ή στις τιμές», δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο βοηθός υπουργός Οικονομικών για τις χρηματοπιστωτικές αγορές Τζος Φροστ. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για κρατικούς τίτλους και η χθεσινοβραδινή απόφαση δεν αλλάζει αυτό που οι Αμερικανοί επενδυτές και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήδη γνωρίζουν – ότι δηλαδή οι κρατικοί τίτλοι παραμένουν το κατεξοχήν ασφαλές και εύκολα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο και τα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανική οικονομίας είναι ισχυρά».
Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν στον απόηχο της ανακοίνωσης, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης και να αγγίζει το 4,12%,
«Με τις μεγαλύτερες δημοπρασίες που επιβεβαιώνονται για το επόμενο τρίμηνο, το ξεπούλημα έχει επεκταθεί» γράφει στο σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής της BMO Capital Markets Benjamin Jeffery. «Το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν τη βουτιά ενόψει των στοιχείων για τις προσλήψεις που δημοσιεύονται την Παρασκευή,ή αν το selloff έχει περιθώριο να επεκταθεί εν μέσω της συζήτησης για την κατάλληλη έκπτωση για το μακροπρόθεσμο χρέος, είπε.
Latest News
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC