Πτώση κατά 3,4% κατέγραψαν τον Ιούνιο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη ενώ στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 2,4%, δίνοντας μια πρόγευση μείωσης των τιμών που πλήττουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,4% έναντι του Μαΐου 2023 τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού έπεσαν τον Ιούνιο κατά 8,1% σε σχέση με το 2022, αλλά αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Μάιο 2023.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 11,7% στο δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Ετήσια σύγκριση

Οι τιμές παραγωγού στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, μειώθηκαν κατά 16,5% στον τομέα της ενέργειας, και κατά 2,7% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,2% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 5,9% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 8,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκε κατά 2,5%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 14,0% στον ενεργειακό τομέα και κατά 2,7% στους ενδιάμεσους αγαθών, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 5,5% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 9,0% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές βιομηχανικού παραγωγού καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-17,1%), στο Βέλγιο (-12,4%) και τη Βουλγαρία (-11,4%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+29,5), τη Σλοβακία (+18,2%) και Σλοβενία (+7,4%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ