Σε μια στροφή πολιτικής, που την έχει ήδη οδηγήσει από έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον κόσμο σε κορυφαίο πωλητή φέτος, επιδίδεται η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν, επιδιώκοντας να μειώσει τα αποθέματα αξίας 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο μισό.

Μαζί με τις αντίστοιχες τράπεζες της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν, η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν περιλαμβάνεται στις χώρες που συνέβαλαν σε ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αγορών ράβδων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χρυσός: Απομακρύνεται ο στόχος των 2.000 δολαρίων

Αλλαγή πολιτικής

Οι πωλήσεις του Καζακστάν στο εξωτερικό, ύψους περίπου 67 τόνων κατά τους πρώτους έξι μήνες εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση του μεριδίου χρυσού στα αποθέματα σε ένα επίπεδο 50%-55% – που αντιστοιχεί σε περίπου 300 τόνους – στο τέλος του 2023, από τους 314 τόνους που είναι σήμερα.

Οι σταδιακές πωλήσεις χρυσού έφτασαν περίπου τους 120 τόνους πέρυσι, αποφέροντας περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια, «προκειμένου να διαφοροποιηθεί και να διασφαλιστεί η ισορροπία στην κατανομή» των αποθεμάτων, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του μεγαλύτερου παραγωγού ενέργειας της Κεντρικής Ασίας γυρίζουν σελίδα, σε μια περίοδο που τους είδε να εκτινάσουν το μερίδιο του πολύτιμου μετάλλου στα αποθέματα κοντά στο 70% πέρυσι από περίπου 10% το 2011.

Εξαίρεση στον κανόνα

Οι αρχές καθορίζουν το κατάλληλο ποσοστό ράβδων χρυσού «λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις ρευστότητας, κερδοφορίας και μέτριου επιπέδου κινδύνου»,αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν.

Το Καζακστάν χαράζει μια προσέγγιση που το καθιστά εξαίρεση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, οι περισσότερες από τις οποίες αναμένουν αύξηση του ποσοστού των συνολικών αποθεμάτων που κατέχουν σε χρυσό τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Εξαιρουμένων των πωλήσεων χρυσού από την Τουρκία – η οποία προχώρησε σε περιορισμό των εισαγωγών του πολύτιμου μετάλλου φέτος- και το Ουζμπεκιστάν, η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών συνέχιζε να αγοράζει χρυσό την περίοδο Μαρτίου- Μαίου.

Οι τιμές του χρυσού, που θεωρούνται καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικής κρίσης ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ράλι τον Μαίο εν μέσω ενδείξεων ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities