Αίρεται μετά από εννέα χρόνια το καθεστώς ανωτέρας βίας που είχε κηρύξει το 2014 η Eni για τις χερσαίες περιοχές έρευνας «Α» και «Β» και την υπεράκτια «Γ», στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ιταλική εταιρεία, «σήμερα η Eni επισημοποίησε με την αντίστοιχη λιβυκή NOC την ανάκληση του καθεστώτος ανωτέρας βίας στις περιοχές έρευνας όπου η Eni είναι ο διαχειριστής με ποσοστό 42,5%, μαζί με την BP (42,5%) και τη λιβυκή Αρχή Επενδύσεων (15%).

Λιβύη: Το κλείσιμο πετρελαιοπηγών έχει στερήσει 340.000 βαρέλια πετρελαίου

«Η ανωτέρα βία που κηρύχθηκε το 2014», συνεχίζει η εταιρεία, «ανακλήθηκε μετά την ολοκλήρωση από την Eni μιας αξιολόγησης κινδύνου ασφαλείας για την εκτίμηση των συνθηκών ασφαλείας στις περιοχές όπου θα διεξαχθεί το πρόγραμμα εξερεύνησης. Η μελέτη αυτή απέδωσε θετικά αποτελέσματα.»

Τα επόμενα βήματα

«Μετά την ανάκληση της Ανωτέρας Βίας από την κοινοπραξία, η Eni, ως φορέας εκμετάλλευσης των τεμαχίων, θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις συμβατικές δραστηριότητες στις λεκάνες εξερεύνησης, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Wafa

»Με μερίδιο 80% της εθνικής παραγωγής (1,6 Bscf/d το 2022), η Eni είναι ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας και προμηθευτής της εγχώριας αγοράς. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Λιβύη από το 1959 και σήμερα διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων υπό έρευνα, παραγωγή και ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες παραγωγής ασκούνται μέσω της κοινοπραξίας Mellitah Oil and Gas BV (Eni 50%, NOC 50%)», σημειώνει ακόμα η σχετική ανακοίνωση.

«Η παραγωγή με ίδια κεφάλαια ήταν 165.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα το 2022», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια