Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται επικεντρώθηκαν οι συναντήσεις με την ΕΔΟΤΟΚΚ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του τομέα του Κρέατος  και της Κτηνοτροφίας) και με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, που  είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Ειδικότερα, η συζήτηση με την ΕΔΟΤΟΚΚ επικεντρώθηκε στα προβλήματα της σύγχρονης κτηνοτροφίας που έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής κρίσης και στα προβλήματα που δημιουργεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Αυγενάκης: Χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, από τη συζήτηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων  γύρω από την ανάγκη προώθησης των προϊόντων κρέατος στο εξωτερικό, την ενίσχυση της θέσης των κτηνοτρόφων, αλλά και τα οφέλη των δίκαιων και διαφανών συναλλαγών των επαγγελματιών με την πολιτεία και συμφωνήθηκε η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών για να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική στήριξη του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΤΟΚΚ, ζήτησαν επίσης προώθηση των εξαγωγών κρέατος και σύνδεση της κτηνοτροφίας και των προϊόντων της με τον τουρισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν μοναδική ποιότητα και εξαιρετική διατροφική αξία και γι’ αυτό έχουν τη δυνατότητα να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους, κατακτώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός  Σταύρος Κελέτσης και ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος. Εκ μέρους της ΕΔΟΤΟΚΚ μετείχαν οι Γιάννης Φασουλάς, Αθανασία Κουμούτσου, Γιώργος Γεωργούδης, Παναγιώτης Πεβερέτος και Στέλιος Σκαρίμπας.

Να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά

Το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, ως απόρροια των αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων και το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας έθεσαν με τη σειρά τους ο πρόεδρος της ΠΕΚ  Στέργιος Κύρτσιος και τα μέλη της Ένωσης.

Ζήτησαν, επίσης, να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ιδιαίτερα σε προϊόντα μεταποίησης όπως η φέτα.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΕΚ ότι το Υπουργείο  εργάζεται με μεθοδικότητα, σχέδιο και ταχύτητα, λαμβάνοντας αποφάσεις που ως στόχο έχουν τη στήριξη της κτηνοτροφίας, πάντα με γνώμονα τη διαφάνεια, την τάξη και τη νομιμότητα, προκειμένου να γίνουν πραγματικές τομές που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και για να γίνει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου πιο ελκυστικό στη νέα γενιά.

Ήδη εργαζόμαστε με συγκεκριμένα βήματα και σε σφικτό χρονοδιάγραμμα για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς και τη θωράκιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ προς όφελος κάθε δικαιούχου, υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης. Και συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε με συμφέροντα προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει για την ολιστική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κτηνοτροφία στη χώρα μας πρέπει και μπορεί να αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο στην εθνική μας οικονομία και για να επιτευχθεί αυτό, συμφωνήθηκε να υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των παραγωγών.

Στη συνάντηση με την ΠΕΚ συμμετείχαν ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και οι Γ.Γ Κώστας Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO